Ha lejár a háború, akkor sem lehet oroszországi hír- és politikai elemző adásokat nézni a Moldovai Köztársaságban

2022. június 19. – 16:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap hirdették ki az „információbiztonságról” szóló törvényt a Moldovai Köztársaságban, amely megtiltja az Oroszországból érkező hír- és politikai elemzéseket szóró csatornák sugárzását, még azután is, ha véget ér Ukrajna orosz megszállása – írja az Agerpres.

A Maia Sandu elnök által aláírt törvény konkrétan azokat a híradásokat és elemző adásokat tiltja ki az országból, amelyeket nem hagyott jóvá a határokat átlépő televíziózásról szóló európai egyezmény.

Liliana Viţu, a Moldovai Köztársaság Audiovizuális Tanácsának vezetője szerint a rendelet a jövő héttől kezdődően lép hatályba, ennek köszönhetően az orosz propagandát szóró csatornákat sokkal keményebben fogják szankcionálni, mint korábban.

Persze a háború miatt fennálló rendkívüli állapot miatt már be lettek tiltva ezek a típusú híradások az országban, az új törvény azonban a rendkívüli állapot megszüntetése után is fenntartja ezt az előírást.

A moldovai ellenzék „a cenzúra eszközének” minősítette az információbiztonsági törvényt, szerintük nincs rendben, hogy a tévéadókon sugárzott tartalom 50%-ának az EU-ból, az Amerikai Egyesül Államokból és a határokat átlépő televíziózásról szóló európai egyezmény által jóváhagyott országokból kell származnia.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!