Aknamentesítés nélkül oldaná meg az ENSZ az ukrán gabona tengeri szállítását

2022. június 15. – 16:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter szerdán részletesen ismertette az ENSZ tervét, amely szerint tengeri folyosót hoznának létre Ukrajnából a gabonaexport számára – írja a Reuters.

Az ENSZ korábban az ukrán kikötők aknamentesítését javasolta, de Kijev szerint ez a lépés sokkal sebezhetőbbé tenné a Fekete-tenger felől érkező orosz támadásokkal szemben Ukrajnát. Cavusoglu szerint a biztonságos útvonalakat lehetne kialakítani anélkül, hogy az ukrán kikötők körüli aknákat kellene felszámolni.

A török külügyminiszter a múlt héten Ankarában tárgyalt a tervről Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, de azt mondta, hogy további egyeztetésekre van szükség Moszkvával és Kijevvel. Lavrov a múlt héten azt mondta, hogy Ukrajnán múlik, hogy a kereskedelmi hajók megközelítését lehetővé tevő aknamentesítést végezzen a kikötői körül.

Ahogy arról korábban is írtunk, a fekete-tengeri kikötőkből a Boszporuszon keresztül olcsón szállítható ukrán gabona évek óta létfontossággal bírt a Közel-Kelet és Kelet-Afrika élelmiszerellátásában, és az ukrán kikötők orosz blokádja Törökországtól Jemenen át Kenyáig egycsapásra felverte az árakat – arról nem is beszélve, hogy az energiahordózók árának növekedése mindenhol odavert a műtrágyaiparnak, újabb áremelkedést előidézve. Ukrajna bajait a csak körülményesen megkerülhető blokádon kívül az is tetézi, hogy Oroszország ipari mennyiségben rabolja el a terményeket és a mezőgazdasági gépparkot, illetve rombolja le a silókat és farmépületeket. Az ukrán búza világpiacról való eltüntetése az energiakártya után újabb adut jelent Moszkva számára, hiszen ezzel felértékelődik saját gabonakivitele, melyben ráadásul politikailag célzott módon részesíthet országokat (melyek vezetői rettegnek az élelmiszer-árrobbanás miatt borítékolható elégedetlenségtől).

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!