Tamponhiány fenyeget Amerikában, a legnépszerűbb tampongyártó Amy Schumert hibáztatja

2022. június 12. – 11:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államokban sok helyen eltűntek a polcokról a tamponok, a legnépszerűbb tampongyártó pedig egy Amy Schumer főszereplésével készült két évvel ezelőtti reklámot okol ezért.

Az ellátási láncok problémái és az infláció a legtöbb fogyasztási cikket nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon érinti, így az Egyesült Államokban is, ahol a nemrégiben kialakult súlyos tápszerhiány mellett egy újabb nehézséggel kell szembenéznük a nőknek: alig lehet tampont és betétet kapni, erről mégis kevés szó esik.

A közösségi médiában egy ideje keringenek panaszok arról, hogy alig lehet tampont vagy betétet kapni a boltokban, de amíg a Time nem cikkezett a Nagy 2022-es Tamponhiányról, nem kapott országos figyelmet a probléma. A cikk után a gyártók és a legnagyobb forgalmazók is elismerték a női higiéniai termékek hiányát.

Nincs, de ha mégis van, akkor drága

Bár pár helyen és az Amazonról rendelve még lehet tampont kapni, az általánosan tapasztalható infláció a mentruációs termékeket sem kímélte, a Bloomberg szerint csaknem 10 százalékkal drágább a tampon az egy évvel ezelőtti árszinthez képest.

Pandémia, háború, Amy Schumer

Az Egyesült Államokban legnépszerűbb tamponok és betétek gyártója, a Procter & Gamble a hiány miatt egy két évvel ezelőtti reklámkampányra mutogat, szerintük ugyanis az Amy Schumer humorista szereplésével készült reklámok hatására a kiskereskedelmi forgalom robbanásszerűen megugrott, és a megnövekedett kereslet miatt nem lehet most kapni tampont a boltokban. A vállalat szóvivője arra nem tért ki, hogy ha Amy Schumer a hiány oka, akkor miért nem lehet kapni más márkákat sem, de mindenestere megnyugtatásul közölte, hogy ez egy átmeneti helyzet, és hogy a Tampax csapata a nap 24 órájában tampont gyárt.

Ami a hivatkozott reklámot illeti, Amy Schumer 2020 júliusában szerepelt a Tampax reklámjában, aminek a célja az volt, hogy a menstruációról való beszélgetés ugyanolyan normális legyen a közbeszédben, mint maga a menstruáció. A népszerű humorista 2022 januárjában jelentette be, hogy eltávolítátták a méhét, miután évekig szenvedett az endometriózis okozta fájdalomtól.

Az endometriózis egy olyan nőket érintő betegség, amikor a méh belső szövetei a méhen kívül is megjelennek, súlyos fájdalmakat és vérzést okozva ezzel a menstruáció során.

A tamponhiány valódi okait viszont Amy Schumer helyett máshol kell keresni

A tamponok gyártásához használt kulcsfontosságú alapanyagok, például a pamut és műanyag iránt megnőtt a kereslet a koronavírus-járvány kezdete óta, azonban a megnövekedett keresletet kiszolgáló ellátási láncot megakasztja az orosz-ukrán háború is, mivel mindkét ország jelentős műtrágyaexportőr, ami szükséges a gyaporttermesztéshez. A texasi gyapotföldeket sújtó szárazság szintén hozzájárult a jelenlegi helyzethez.

(CNN)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!