Tamponhiány fenyeget Amerikában, a legnépszerűbb tampongyártó Amy Schumert hibáztatja

2022. június 12. – 11:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államokban sok helyen eltűntek a polcokról a tamponok, a legnépszerűbb tampongyártó pedig egy Amy Schumer főszereplésével készült két évvel ezelőtti reklámot okol ezért.

Az ellátási láncok problémái és az infláció a legtöbb fogyasztási cikket nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon érinti, így az Egyesült Államokban is, ahol a nemrégiben kialakult súlyos tápszerhiány mellett egy újabb nehézséggel kell szembenéznük a nőknek: alig lehet tampont és betétet kapni, erről mégis kevés szó esik.

A közösségi médiában egy ideje keringenek panaszok arról, hogy alig lehet tampont vagy betétet kapni a boltokban, de amíg a Time nem cikkezett a Nagy 2022-es Tamponhiányról, nem kapott országos figyelmet a probléma. A cikk után a gyártók és a legnagyobb forgalmazók is elismerték a női higiéniai termékek hiányát.

Nincs, de ha mégis van, akkor drága

Bár pár helyen és az Amazonról rendelve még lehet tampont kapni, az általánosan tapasztalható infláció a mentruációs termékeket sem kímélte, a Bloomberg szerint csaknem 10 százalékkal drágább a tampon az egy évvel ezelőtti árszinthez képest.

Pandémia, háború, Amy Schumer

Az Egyesült Államokban legnépszerűbb tamponok és betétek gyártója, a Procter & Gamble a hiány miatt egy két évvel ezelőtti reklámkampányra mutogat, szerintük ugyanis az Amy Schumer humorista szereplésével készült reklámok hatására a kiskereskedelmi forgalom robbanásszerűen megugrott, és a megnövekedett kereslet miatt nem lehet most kapni tampont a boltokban. A vállalat szóvivője arra nem tért ki, hogy ha Amy Schumer a hiány oka, akkor miért nem lehet kapni más márkákat sem, de mindenestere megnyugtatásul közölte, hogy ez egy átmeneti helyzet, és hogy a Tampax csapata a nap 24 órájában tampont gyárt.

Ami a hivatkozott reklámot illeti, Amy Schumer 2020 júliusában szerepelt a Tampax reklámjában, aminek a célja az volt, hogy a menstruációról való beszélgetés ugyanolyan normális legyen a közbeszédben, mint maga a menstruáció. A népszerű humorista 2022 januárjában jelentette be, hogy eltávolítátták a méhét, miután évekig szenvedett az endometriózis okozta fájdalomtól.

Az endometriózis egy olyan nőket érintő betegség, amikor a méh belső szövetei a méhen kívül is megjelennek, súlyos fájdalmakat és vérzést okozva ezzel a menstruáció során.

A tamponhiány valódi okait viszont Amy Schumer helyett máshol kell keresni

A tamponok gyártásához használt kulcsfontosságú alapanyagok, például a pamut és műanyag iránt megnőtt a kereslet a koronavírus-járvány kezdete óta, azonban a megnövekedett keresletet kiszolgáló ellátási láncot megakasztja az orosz-ukrán háború is, mivel mindkét ország jelentős műtrágyaexportőr, ami szükséges a gyaporttermesztéshez. A texasi gyapotföldeket sújtó szárazság szintén hozzájárult a jelenlegi helyzethez.

(CNN)

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!