Az ukrán miniszterelnök-helyettes szerint a szeparatisták előbb vagy utóbb elengedik a halálra ítélt hadifoglyokat

2022. június 11. – 14:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna mindent megtesz annak érdekében, hogy megmentse a Donyecki Népköztársaság által halálra ítélt három hadifoglyot. A brit Aiden Aslint és Shaun Pinnert, valamint a marokkói állampolgárságú Saaudun Brahimot Mariupolban fogták el az oroszbarát szeparatisták. A donyecki bábkormány „zsoldos tevékenységekért, valamint a hatalom megszerzésére és a Népköztársaság alkotmányos rendjének megdöntésére irányuló tevékenységért” ítélte el őket.

„Mind a védelmi minisztérium, mind a fogolycserével foglalkozó hírszerzési főigazgatóság minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy ezek a külföldi állampolgárok megmeneküljenek” – mondta Fedir Veniszlavszkij, az ukrán parlament biztonsági és védelmi bizottságának tagja.

Eközben Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt írta a Facebookon, hogy hisz abban, hogy a szeparatista hatóságok végül racionálisan fognak cselekedni, mert tisztában vannak azzal, hogy milyen helyrehozhatatlan következményekkel járna rájuk és az oroszokra nézve, ha tényleg kivégeznék őket.

„Az ideiglenesen megszállt Donyeckben a terroristák fiktív bírósága »elítélte« az ukrán fegyveres erők három katonáját: Aiden Aslint, Shaun Pinnert és Saadun Brahimot. Ők külföldi állampolgárok, de mégis ukrán katonák. A szervezők jól tudják, hogy a kirakatperüknek semmilyen joghatása nincs. Még az orosz bíróság is úgy döntött, hogy elkerüli ezt az ügyet, és átadta azt egy donyecki szélhámos csoportnak. Nem tudom, mi jár a terroristák fejében, de valami azt súgja, hogy végül, így vagy úgy, előbb vagy utóbb, de ezt a három katonát kicserélik (vagy más módon hazajutnak)” – írta Verescsuk.

(BBC)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!