Az EP elnöke felszólal az Európai Tanács előtt Románia schengeni csatlakozása érdekében

2022. június 11. – 17:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke úgy nyilatkozott, minden tőle telhetőt meg fog tenni annak érdekében, hogy Románia megtegye a következő lépést a schengeni övezethez való csatlakozás felé, ugyanis úgy véli, hogy Románia schengeni övezetbe való felvételének késleltetése „helytelen és szükségtelen”, írja az Agerpres.

Roberta Metsola brăilai és galaci újságírókkal találkozott Strasbourgban; a román újságírók Mihai Tudose és Dan Nica PSD-s európai parlamenti képviselők meghívására látogattak el az Európai Parlamentbe.

Az EP elnöke kijelentette, prioritásnak tekinti Románia schengeni csatlakozását, és úgy véli, nem lehet többé politikai kifogásokkal elodázni ezt, lévén, hogy az ország minden törvényes és technikai feltételt teljesített.

Kifejtette, itt az ideje, hogy az EU ne csupán egy gazdasági-kereskedelmi tömbnek tekintse magát, hanem a demokrácia közös értékei mellett elkötelezett közösségnek.

Roberta Metsola ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy fel fog szólalni az Európai Tanács előtt Románia schengeni övezetbe való felvételének támogatása érdekében. „Igazuk van, ez egy nehéz helyzet, amelyen sok ország keresztülment, de Románia már túl régóta van ebben a helyzetben. Ez helytelen és szükségtelen, és ezt ki fogom mondani az Európai Tanácsban” – mondta Roberta Metsola.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!