Leszavazta az Európai Parlament az Európai Bizottság által javasolt klímaadót

2022. június 8. – 15:56

Leszavazta az Európai Parlament az Európai Bizottság által javasolt klímaadót
Az Európai Parlament strasbourgi épülete – Fotó: Pixabay

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította szerdai strasbourgi ülésén az Európai Parlament az Európai Bizottságnak azt a javaslatát, hogy az Európai Unióban az épületek fűtésére és az üzemanyagra is vezessék be a kvótakereskedelmi rendszert (ETS), ami az úgynevezett klímaadó bevezetésével járt volna együtt – tudtuk meg Winkler Gyula EP-képviselőtől.

A leszavazott tervezet a nagyszabású Fit for 55 elnevezésű uniós klímacsomag része. Ezt az Európai Bizottság tavaly július 14-én terjesztette be, a célja pedig az, hogy az EU elérje a politikai szinten kitűzött legalább 55 százalékos széndioxidkibocsátás-csökkentést 2030-ra.

Winkler Gyula elmondta, hogy az RMDSZ másik EP-képviselőjével, Vince Loránttal együtt a klímaadó elutasítására szavazott. Közlése szerint a tervezet most visszakerül az Európai Parlament illetékes szakbizottságába.

Korábban, a klímacsomaggal kapcsolatos keddi európai parlamenti vitában Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős uniós biztos elmondta: drámaian nő a lakóépületek és a közlekedési járművek károsanyag-kibocsátása, így meg kell duplázni az erőfeszítéseket a légszennyezettség csökkentése érdekében.

Timmermans kiemelte, hogy ebben a két szektorban kell a leggyorsabban reagálni. Mint mondta, egyes tagállamok nem tartották be vállalásaikat, és most tovább gyengítenék a klímavédelmi uniós eszközt, amelyet tisztességes szociális alapon hozna létre az Európai Bizottság. A biztos megemlítette, hogy „karbonadót kellene fizetnie mindenkinek, aki belső égésű motorral működő gépkocsit használ, akik elektromos autóval járnak, azok már megfizették ezt”.

Az EP szerdán szavaz az klímacsomagról, amelynek a kibocsátáskereskedelem kiterjesztése mellett része a belső égésű motorral hajtott, újonnan forgalomba helyezett autók 2035-től történő betiltása, illetve a CO2-határértékek kompenzációs mechanizmusa is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!