Kritikussá vált az ivóvíz hiánya Mariupolban, járványok jöhetnek

2022. június 5. – 18:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kritikussá vált az ivóvíz hiánya Mariupolban, közölte a város polgármesterének munkatársa. Petro Andrushenko szerint az emberek csak kétnaponta kaphatnak ivóvizet, akkor is regisztráció után, írja a CNN.

Mariupolban a több mint két hónapja tartó bombázások miatt olyan súlyosan megsérül az infrastruktúra, hogy a mai napig nem sikerült teljesen helyreállítani az alapvető szolgáltatásokat, mint például az áram, a gáz vagy a vezetékes ivóvíz.

Andrusenko azt mondta, hogy korábban is kevés víz állt rendelkezésre, azonban a helyzet romlott, és a jövőben a hőmérséklet emelkedése miatt még rosszabb lesz. Kiemelte, hogy a megszálló oroszok által biztosított víz csak nagyon idézőjelbe téve tekinthető ivóvíznek, forralás nélkül a normális életben egyáltalán nem lenne fogyasztható, és jelenleg nincs is min forralni, legfeljebb nyílt tűzön. „A valóság az, hogy az emberek úgy fogyasztják el, ahogy van, ami járványveszélyt jelenthet”.

Lerombolt otthona előtt főző férfi Mariupolban, április elején – Fotó: Leon Klein / 2022 Anadolu Agency
Lerombolt otthona előtt főző férfi Mariupolban, április elején – Fotó: Leon Klein / 2022 Anadolu Agency

A fertőzött vízen kívül járványokat okozhatnak a sekély sírhantban eltemetett holttestek, és a városban felhalmozódott szemét is. Andrusenko a kolerát, sőt még a vérhasjárványt sem tartja kizártnak, ez utóbbiban ezrek halhatnak meg, tekintve, hogy se gyógyszer, se kórházak, se laboratóriumok nem állnak rendelkezésre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!