Izrael szerint az új lézeres légvédelmükkel még az ellenfelet is csődbe viszik

2022. június 1. – 15:21

Másolás

Vágólapra másolva

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök az év eleje óta többször is előállt azzal, hogy hamarosan Izraelt egy lézeres légvédelmi rendszer védi, amely hatékonyabb lehet a rendkívül költséges hagyományos rakétarendszereknél. A politikus most egy újabb előnyét is felfedezte a fegyvernek

„A lézerrendszer, amelyet Izrael a beérkező ellenséges rakéták elfogására fejleszt, nemcsak hatástalanná teszi a rakétákat Izrael ellen, hanem csődbe is viszi Izrael ellenségeit” – idézte Bennettet a Jerusalem Post.

Bennett felidézte, hogy a Vasnyaláb (Iron Beam) nevű lézeres védelem képes elfogni a kilőtt gránátokat, drónokat és rakétákat, és most bővebben kitért a költséghatékonyságra is.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök látogatást tett az lézerrendszer fejlesztőjénél – Fotó. Izraeli Védelmi Minisztérium / Amos Ben-Gershom
Naftali Bennett izraeli miniszterelnök látogatást tett az lézerrendszer fejlesztőjénél – Fotó. Izraeli Védelmi Minisztérium / Amos Ben-Gershom

„Ez gyökeres változást jelent, mert nemcsak katonailag csaphatunk le az ellenségre, hanem gazdaságilag is gyengíthetjük. A mai napig sok pénzünkbe került minden rakéta elfogása. Ma több tízezer dollárt fektethetnek be egy rakétába, mi pedig két dollárt fektethetünk be, hogy fedezzük a rakéta lelövéséhez szükséges áram költségét”- mondta Bennett.

Az izraeli védelmi minisztérium áprilisban azt közölte, hogy fontos lépést tettek a lézerrendszer működőképessége felé. Több távolságból is tesztelték, és sikerült is kilőniük vele támadó eszközöket.

A Vaskupola-rendszert (amelyről itt írtunk bővebben) mindazonáltal nem akarják megszüntetni, mellette működne a lézeres védelem is.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!