Mindkét pilóta elszundíthatott az ITA légitársaság New York-i járatán

2022. június 1. – 09:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az olasz ITA Airways 609-es, New York és Róma közötti járata Fiumicino felé tartott, amikor belépett a francia légtérbe, de a marseille-i irányítóközponttal nem vette fel időben a kapcsolatot, ezért a légvédelmet is riasztani kellett. Baj nem történt szerencsére, a pilóták később válaszoltak, és a gép folytathatta útját.

A kapitány később műszaki hibára hivatkozott, a vizsgálat viszont arra jutott: miközben az első tiszt a szabályoknak megfelelően pihent, valószínűleg a kapitány is elszundíthatott egy rövid időre. Az eset még május elején történt, most került nyilvánosságra a kapitányt elmarasztaló jelentés, írja az Airportal.hu.

A jelentés szerint a francia légiforgalmi irányítók az éjszaka közepén tíz percen keresztül hiába hívták többször is a pilótákat, egyikőjük sem válaszolt, ezért az ilyenkor szokásos eljárásnak megfelelően riasztották a francia légierőt, hogy a vadászgépek közelítsék meg a repülőt. Erre végül nem került sor, mert a pilóták végül válaszoltak, így a járat folytathatta útját Rómába. A részletes jelentést a Corriere Della Sera tette közzé.

Hogy pontosan mi történt a gépen a tízperces rádiócsend alatt, nem lehet tudni. Az incidens idején az első tiszt a szabályokat betartva a pilótafülkében aludt, a kapitány pedig rádióhibára hivatkozott, bár a belső vizsgálat nem talált semmilyen hibára utaló jelet a készüléken. Ezért az ITA szakemberei arra jutottak, hogy – ha csak rövid időre is – a kapitány is elszundíthatott. A gépet ez alatt az idő alatt robotpilóta vezérelte, de mivel az első tiszt szabályos pihenőn volt, a kapitány szunyókálása a biztonsági szabályok súlyos megsértését jelenti.

A légitársaság a belső vizsgálat alapján kirúgta a kapitányt. A cég közleménye szerint a járat és az utasok nem voltak veszélyben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!