Magyar tűzszerészek is segítenek Csernobil aknamentesítésében

2022. május 31. – 17:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A csernobili atomerőmű erősen sugárszennyezett zónájának akna- és lőszermentesítéséhez nyújtanak segítséget képzéssel és eszközökkel magyar tűzszerészek – közölte a Készenléti Rendőrség a police.hu oldalon kedden.

Azt írták: a csernobili atomerőmű környékéről kivonuló orosz csapatok több helyen aknákat és robbanócsapdákat, valamint nagy mennyiségű lőszert, illetve robbanóeszközt hagytak maguk után. Ezért elkerülhetetlenné vált a terület akna- és lőszermentesítése, azonban a megbolygatott radioaktív porral szennyezett talaj miatt ez különleges feladatot jelent a szakembereknek.

Az Európai Bizottság Belbiztonsági és Migrációs Főigazgatósága kereste meg a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálat által működtetett Közép-európai CBRN-E Kiképző Központot, hogy osszák meg ismereteiket az ukrán rendőrség tűzszerészeivel. Emellett az ukrán rendőrség kérésére a magyar tűzszerészek a Bombaadat Központok Nemzetközi Munkacsoportjának tagjaként is technikai támogatást nyújtanak.

A tájékoztatás szerint a belügyminiszter az országos rendőrfőkapitány javaslatával egyetértve feladatként határozta meg a képzési támogatás nyújtását, humanitárius segítségnyújtás részeként védőeszközök és sugárfelderítésre alkalmas berendezések biztosítását, valamint a más tagországok által technikai támogatásként felajánlott segélyek koordinálását, és azok eljuttatását az ukrán rendőrség tűzszerészeinek.

A csernobili zónába induló első segélyszállítmányt múlt héten adták át a beregsurányi közúti határátkelőhelyen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!