Az ukrajnai háborús bűnök kivizsgálását követelte Novák Katalin

2022. május 30. – 13:23

Másolás

Vágólapra másolva

„Magyarország egyértelműen elítéli az orosz agressziót és Ukrajna fegyveres megtámadását. Követeljük minden háborús bűn kivizsgálását, és megfelelő büntetést kérünk azokra, akik ezeket az emberiség elleni barbár tetteket elkövették” – mondta Novák Katalin magyar köztársasági elnök egy vasárnap esti adománygyűjtő műsorban bejátszott videón a jelenleg működő egyetlen ukrán tévécsatornán, írta meg az MTI nyomán a Telex.

A videót hétfő reggel osztotta meg a Facebook-oldalán:

Bár a magyar kormány tagjai is el szokták mondani a kötelező köröket Ukrajna megtámadásának elítéléséről, jellemzően nem ez, hanem a békepártiság és a háborúból való kimaradás hangsúlyozása, a magyar ellenzék háborúpártisággal vádolása, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kritizálása, illetve az Oroszország elleni uniós szankciók helyességének brüsszelezéssel tarkított vitatása szokott a háborús narratíva hangsúlyos eleme lenni. Jó példa erre a kettős kommunikációra, amikor Orbán Viktor miniszterelnök április elején azután tette egyértelművé, hogy elítéli a bucsai mészárlást, miután Jaroslaw Kaczyński, a vezető lengyel kormánypárt elnöke és Orbán régi szövetségese egy interjúban kritizálta őt, amiért szerinte nem volt hajlandó elítélni Oroszországot a történtek miatt.

A márciusban köztársasági elnökké választott Novák Katalin már a hivatalba lépése pillanatától látványosan más stratégiát követ. Szimbolikus lépés volt már az is, hogy az első elnöki útja Lengyelországba vezetett, ahol elítélte a putyini agressziót.

A vasárnapi tévéműsorban pedig ukrán nemzeti színekbe öltözve jelentkezett be, és bár elsorolta a kormány számára fontos üzeneteket is a háborúval kapcsolatban – az MTI pedig természetesen ezeket emelte ki a beszámolójában –, a beszédét nem ezekkel, hanem a fenti idézettel nyitotta.

Novák a szűk egyperces beszédében elmondta még, hogy Magyarország eddig is és ezután is segít az Ukrajnából menekülőknek, és a béke fontosságával zárta az üzenetét:

„Magyarország és a magyar emberek az ártatlan áldozatok mellett állnak, csak a békére vágyunk; minél előbb, annál jobb.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!