Kamala Harris a támadófegyverek betiltását és szigorúbb fegyvertartást akar

2022. május 29. – 09:18

Másolás

Vágólapra másolva

Itt az ideje, hogy azt mondjuk, elég volt a fegyveres erőszakból és a lövöldözésekből – erről beszélt az Egyesült Államok alelnöke, Kamala Harris Ruth Whitfield temetésén, akit 86 évesen gyilkoltak meg egy buffalói szupermarketben. Május 14-én egy 18 éves amerikai férfi, Payton Gendron megállt egy buffalói bolt pakolójában, kiszállt az autójából, és lelőtt 10 embert, további hármat pedig megsebesített.

A bolti lövöldözés után tíz nappal 19 gyereket és két tanárt mészárolt le egy másik lövöldöző a texasi Robb Általános Iskolában.

„Mindenkinek fel kell állnia és egyet kell értenie abban, hogy ez nem történhet meg az országunkban, és bátornak kell lennünk, hogy tegyünk ellene valamit”, mondta Harris a BBC szerint. Szerinte a megoldás egyértelmű: a támadófegyverek betiltása és a fegyvertartók háttérellenőrzése.

„Tudjátok, mi az a támadófegyver? Egy célra tervezték: arra, hogy sok embert gyorsan megöljön. A támadófegyver egy háborús fegyver, amelynek nincs helye egy civil társadalomban” – mondta Harris.

A texasi lövöldözőnél két AR-15-ös típusú félautomata fegyver volt. Miután lelőtték, a rendőrség 1657 lőszert és 60 tárat talált nála. A buffalói lövöldözőnek korábban már volt gondja a hatóságokkal, de később mégis gond nélkül tudott vásárolni egy AR-15 típusú fegyvert.

„Miért kellene bárkinek is megvásárolnia egy olyan fegyvert, amely képes megölni más embereket anélkül, hogy legalább annyit tudnánk, hogy »Hé, ez a személy követett-e el korábban erőszakos bűncselekményt?«. Veszélyt jelent-e önmagára vagy másokra?”, mondta Harris, aki szerint az ilyen háttérvizsgálat lenne az észszerű.

Az általános háttérellenőrzés bevezetésére és a támadófegyverek betiltására irányuló kísérletek eddig viszont akadályokba ütköztek. A kérdés megosztó az Egyesült Államokban, hiszen a demokraták csaknem mindegyike támogatja a szigorúbb ellenőrzést, míg a republikánusok mindössze 24 százaléka.

Pár napja a volt republikánus elnök, Donald Trump is arról beszélt, nem a fegyvertartást kell szigorúbban ellenőrizni, hanem az iskolákat kell jobban védeni. Szerinte a tisztességes amerikaiaknak engedélyezni kell a lőfegyverek használatát, hogy megvédhessék magukat a „gonosz” ellen. Joe Biden jelenlegi amerikai elnök várhatóan vasárnap a texasi Uvalde-ban maga is a fegyverek szigorúbb ellenőrzésére szólít majd fel. Szombaton már arra kérte az amerikaiakat, hogy „hallassák hangjukat” a fegyveres erőszak ellen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!