Ukrán miniszterelnök: Egy új államot akarunk építeni

2022. május 28. – 19:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök adott interjút a BBC-nek, ahol az országát ért kárról és az orosz invázió gazdasági hatásairól beszélt. Becslései szerint a háború mintegy 25 ezer kilométernyi utat, több száz hidat és 12 repülőteret tett tönkre. Ezenkívül a száznál is több oktatási, és körülbelül 500 egészségügyi intézmény mellett 200 gyár is megrongálódott.

A havi költségvetési hiány 5 milliárd dollárra rúg, míg az ország infrastruktúráját és gazdasági életét érintő közvetlen kárt mintegy 600 milliárd dollárra becslik.

A gazdaság nagyjából 35 százaléka jelenleg nem működik,

összegezte a helyzetet Smihal.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Varsóban, 2022. május 5-én – Fotó: Janek Skarzynski / AFP
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Varsóban, 2022. május 5-én – Fotó: Janek Skarzynski / AFP

Az ország újjáépítését három részletben képzeli el a miniszterelnök. Elmondása szerint a kormány már több mint 50 milliárd dollárt különített el azonnali újjáépítési projektekre, a következő szakasz pedig az ország áram- és vízellátásának helyreállítása, valamint a hidak és utak megjavítása lesz.

A harmadik fázis magának az országnak a „nagy újjáépítése” lesz, mondta Smihal. Ehhez pedig ukrán hozzájárulásra, nemzetközi segítségre és orosz pénzre lesz szükség: „Meggyőződésünk, hogy az agresszornak meg kell fizetnie a pusztítást, amit okozott”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!