Maja város romjaira bukkantak egy ipari park kialakítása közben Mexikóban

2022. május 28. – 11:49

Másolás

Vágólapra másolva

Egy több mint négyezer fős maja város romjaira bukkantak régészek Mexikóban, amikor egy ipari park kialakításához vizsgálták át a terepet – írja a Reuters. A Yukatán-félszigeten, Merida város közelében található település időszámítás szerint 600 és 900 között lehetett lakott és paloták, valamint piramisok is voltak benne.

A település a puuc építészeti stílus jegyeit viseli magán, ami a Yucatán-félsziget déli részén gyakori, de Merida környékén ritka. A régészek az épületektől nem messze egy temetőt és egy kikötő maradványait is megtalálták, ez utóbbiból arra következtetnek, hogy az ott lakó maják főleg halászattal foglalkoztak.

Xiol maja város romjai Mexikóban – Fotó: Lorenzo Hernandez / Reuters Xiol maja város romjai Mexikóban – Fotó: Lorenzo Hernandez / Reuters
Xiol maja város romjai Mexikóban – Fotó: Lorenzo Hernandez / Reuters
Xiol maja város romjai Mexikóban – Fotó: Lorenzo Hernandez / Reuters

Az ipari parkot a felfedezésre való tekintettel úgy fogják megépíteni, hogy a romok épen maradjanak. Tavaly októberben egyébként egy ezeréves, szinte sértetlen állapotú, fából készült kenut fedeztek fel Mexikóban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!