Életbe lépett az abortuszt a fogantatás pillanatától betiltó törvény Oklahomában

2022. május 26. – 10:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kevin Stitt oklahomai kormányzó szerdán aláírta az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztilalmát, amely már a megtermékenyítéstől, azaz az „emberi spermium és az emberi petesejt összeolvadása”-ként definiált fogantatás pillanatától kezdve megtiltja az abortuszt. A törvény egyben azt is lehetővé teszi, hogy magánszemélyek bepereljék azokat, akik segítenek a nőknek megszakítani terhességüket.

„Megígértem az oklahomaiaknak, hogy kormányzóként minden életpárti törvényt aláírok, amely az asztalomra kerül, és büszke vagyok arra, hogy ma betarthatom ezt az ígéretemet”

– nyilatkozta Stitt. A republikánusok által is támogatott jogszabály azonnal hatályba lép, csak orvosi vészhelyzet, nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén tesz kivételt a terhességmegszakítás tilalma alól.

Több amerikai állam a napirendjére tűzte az abortusz kérdését, miután május elején kiszivárgott az amerikai legfelsőbb bíróság egyik februári határozattervezete, amely kivenné az abortuszt az egyéni jogok közül, és a terhességmegszakításról szóló szabályozást a tagállami törvényhozások jogkörébe tenné át. Már ekkor lehetett tudni, hogy ha a tervezet megvalósul júniusban, akkor az USA 22, republikánus vezetésű tagállamban azonnal abortusztilalom léphet életbe. Oklahomában ugyanakkor a terhességmegszakítások ellehetetlenítésével nem vártak a bírói testületre.

Már múlt csütörtökön elfogadták az oklahomai törvényhozók az Egyesült Államok legszigorúbb abortuszszabályozását, amely a fogantatás pillanatától tiltja a terhességmegszakítást.

A republikánusok által benyújtott és elsöprő többséggel elfogadott törvényjavaslat a texasi abortuszellenes törvény mintájára készült, amely lehetővé teszi, hogy bárki beperelje az abortuszszolgáltatókat.

Az új törvény nem tiltja a fogamzásgátlás különböző formáit és az esemény utáni tabletták alkalmazását sem, illetve nemi erőszak és vérfertőzés esetén elvileg lehetővé teszi a terhességmegszakítást. Az utóbbi esetekben ugyanakkor rendőrségi bejelentéshez köti a terhességmegszakítás elvégzését.

Az Egyesült Államok tagállamainak felében betilthatják az abortuszt

Ahogy arról korábban írtunk, az Egyesült Államok szövetségi államainak felében betilthatják az abortuszt, abban a 22 tagállamban, ahol a helyi kongresszus és a törvényeket ellenjegyző kormányzó is republikánus, eleve arra számítanak, hogy a legfelsőbb bíróság abortuszelleneseknek kedvező döntése esetén rögtön bevezetnék az abortusz tilalmát. Oklahomán és Texason kívül több tagállamban is erre készülnek a törvényhozók, több helyen eleve készenlétben áll egy már elfogadott jogszabály. A 2022-es választásokon ráadásul további három államban is létrejöhet a republikánus dominancia, azaz az USA államainak felében betilthatják az abortuszt.

Az abortuszhoz való hozzáférés ugyanakkor biztosan nem válik teljesen lehetetlenné az Egyesült Államokban – elvégre nehezen lehet majd megtiltani, hogy egy texasi nő elrepüljön Kaliforniába egy terhességmegszakításra, és az abortusztablettákhoz is ugyanúgy hozzá lehet majd férni, mint a metamfetaminhoz. Az terhességmegszakítás jellemzően a szegényebbek számára válik elérhetetlenné, akiknek egy érzelmileg és fizikailag eleve megterhelő helyzetben nincs segítségük, pénzük, ismeretük, idejük arra, hogy vívódásaik mellett jogi csatákat vívjanak, vagy nincsenek jelentős anyagi tartalékaik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!