Észt miniszterelnök: Nem hiszek egy agresszor és egy hidegvérű háborús bűnös jóakaratában

2022. május 26. – 07:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kaja Kallas észt miniszterelnök szerdán egy stockholmi biztonságpolitikai konferencián vett részt, ahol mindenkit óva intett attól, hogy engedményeket tegyen Oroszországnak. Azt mondta: „Sokkal veszélyesebb engedni Putyinnak, mint provokálni őt.” Az észt miniszterelnök szerint az agresszornak tett, aprónak tűnő engedmények nagy háborúkhoz vezetnek. „Ezt a hibát már háromszor elkövettük: Grúziában, a Krímben és Donbaszban” – tette hozzá, és figyelmeztetett a tűzszünetre és a békére vonatkozó elhamarkodott felhívásokra.

„Nem adhatunk semmit az agresszornak, amit korábban nem kapott meg – különben az agresszió előbb-utóbb visszatér. Nincs jele annak, hogy Oroszország megváltoztatta volna a számítását. Nem hiszek egy nyílt agresszor és egy hidegvérű háborús bűnös jóakaratában. El kell kerülnünk a rossz békét. Egy rosszul kialkudott béke nemcsak Ukrajnának, hanem mindannyiunknak is rossz békét jelentene” – mondta.

Kallas szerint arra kell összpontosítani, hogy visszaszorítsák az agresszort, és megakasszák a hadigépezetét. „Ukrajnának ma fegyverekre van szüksége, hogy visszavágjon az agresszornak, és felszabadítsa területeit. Segítenünk kell Ukrajnát a győzelemben. Nekünk pedig a saját védelmünkben kell előrelépnünk” – mondta. Hozzátette: segíteni kell Ukrajnát, hogy majd a lehető legjobb pozícióból tárgyalhassanak az agresszorral.

(Guardian)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!