Kedd éjféltől háborús veszélyhelyzetet hirdettek Magyarországon

2022. május 24. – 19:12

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sokkal azután, hogy hivatalosan megalakult a magyar kormány, Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli bejelentésről posztolt a Facebookon: kedd éjféltől háborús veszélyhelyzetet hirdettek Magyarországon, erről kedden hagytak jóvá egy alkotmánymódosítást.

A Telex szerint ez a veszélyhelyzeti állapot a magyar jogrendben egy úgynevezett minősített időszak, ami alatt különleges jogrend lép érvénybe és gyakorlatilag olyan rendeleteket fogadhatnak el, amikkel felfüggeszthetnek bizonyos törvényeket.

A módosításra azért volt szükség, mert a magyar kormány május 31-től meg akarja szüntetni a Covid-járványhelyzet miatt elrendelt veszélyhelyzeteti állapotot, az alaptörvényt pedig kiegészítették azzal, hogy humanitárius katasztrófa, vagy a szomszéd országban zajló fegyveres konfliktus esetén is el lehet rendelni ezt az állapotot.

Erről a lehetőségről legelőször Gulyás Gergely beszélt még április elején, azzal érvelve, hogy „háború esetében is cselekvőképes” kell legyen a kormány. A miniszter később azt mondta, hogy remélik, nem kell élniük ezzel az eszközzel, de meg kell teremteniük maguknak a lehetőséget.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!