Az orosz hadsereg egy vegyi üzemet lő Szeverodonyeckben

2022. május 24. – 20:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Négy ember meghalt, amikor az orosz hadsereg tűz ágyúzni kezdett egy szeverodonyecki vegyi üzemet – jelentette be Szerhij Hajdaj, a kelet-ukrajnai Luhanszk megye kormányzója. Közlése szerint az oroszok azért lőtték az üzemet, mert tudták, hogy ott emberek kerestek menedéket, és óvóhelyeket is kijelöltek az ukrán hatóságok.

Az orosz tűz alatt álló Szeverodonyeck látképe – Fotó: Aris Messinis / AFP or licensors
Az orosz tűz alatt álló Szeverodonyeck látképe – Fotó: Aris Messinis / AFP or licensors

A szeverodonyecki nitrogénmű Ukrajna egyik vezető vegyianyag-gyártója, az Ostchem tulajdonában áll. A cégcsoport azon a telephelyen elsősorban ecetsav, metanol és vinil-acetát előállításával foglalkozik.

Hajdaj szerint a négy áldozat mellett egy ötödik civil is meghalt az oroszok támadásai miatt, de ő nem a vegyi üzemben, hanem Szeverodonyeck központjában. Az oroszbarát luhanszki szakadárok médiája szerint a vegyi üzemet ukrán tüzérek támadták meg, és „több munkást megöltek”. (BBC)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!