Ausztriában is felbukkant a majomhimlő, Bécsben mutatták ki egy férfinél

2022. május 22. – 18:47

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 35 éves bécsi férfit vittek kórházba influenzaszerű tünetekkel, vasárnap délután megerősítették, hogy majomhimlővel fertőzött. Már 14 országban van jelen a vírus.

Eddig összesen tizennégy országban erősítették meg, hogy majomhimlős esetet azonosítottak, kezdetben az Egyesült Királyságban, később az Egyesült Államokban, Kanadában, végül egyre több európai országban is felbukkant a vírus, köztük Belgiumban is, ahol 21 napos karantént tettek kötelezővé a majomhimlővel fertőzötteknek. A főleg trópusokra jellemző vírust eddig 107 beteg esetében mutatták ki világszerte, további 82 esetet még vizsgálnak.

Joe Biden először május 22-én vasárnap szólalt meg a majomhimlővel kapcsolatban, szerinte

„aggodalomra adna okot, ha elterjedne.”

Jake Sullivan, nemzetbiztonsági tanácsadó szerint az elnök rendszeresen kap tájékoztatást az újabb esetekről, illetve az Egyesült Államoknak jelenleg is rendelkezésre áll elérhető vakcina, ezenkívül több millió adag új vakcinát rendelt himlő, majomhimlő megelőzésére, amelyből az első adagot 2023-ban gyártják le.

Mi ez a betegség és tényleg kell-e aggódni?

A majomhimlő egy trópusi éghajlatra, Afrika egyes részeire jellemző vírusfajta, ami főleg Afrikában okoz megbetegedéseket, illetve onnan behurcolt esetek eddig is előfordultak az egész világon, emberről emberre nehezen fertőz, nem várható tömeges megbetegedés, éppen ezért

nem kell attól tartani, hogy egy újabb kovidhoz hasonló járvány kezdődjön el,

- írja Kemenesi Gábor virológus.

Ami miatt mégis aggasztó most figyelemmel kísérni a váratlanul világszerte egy időben felbukkanó megbetegedéseket, az az, hogy a különböző országokban azonosított esetek járványügyileg egyelőre nem köthetőek egymáshoz, ezért a terjedés módja és a forrás egyelőre ismeretlen.

Mik a tünetek?

A majomhimlő kezdeti tünetei közé tartoznak a láz, a fejfájás, az izomfájdalmak, a hátfájás, a duzzadt nyirokcsomók és a kimerültség is. Bizonyos esetben kiütések is kialakulhatnak, azonban a betegség lefolyása enyhe, és jellemzően 2-4 héten belül teljesen felépülnek.

A lakosságot érintő általános kockázat továbbra is alacsony: majomhimlő nem terjed könnyen emberek között, szoros, személyes érintkezésre van szükség az elkapásához.

Kemenesi Gábor azt írja, a majomhimlő ellen célzott gyógyszeres terápia nincs, de vakcina van. Az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák bizonyos fokú védelmet nyújtanak a közeli rokon majomhimlő vírus ellen is.

Majomhimlő elektronmikroszkóp alatt – Fotó: Smith Collection/gado/Getty Images
Majomhimlő elektronmikroszkóp alatt – Fotó: Smith Collection/gado/Getty Images

Mi történt eddig?

2022. 05.07. Az első majomhimlős esetet Angliában azonosították, a férfi nigériai utazása során kapta el a fertőzést.

2022.05.14. Két újabb majomhimlős esetet jelentett az Egyesült Királyság egészségügyi hatósága Londonban, a pár egy háztartásban él és nem állnak kapcsolatban a korábban már megerősített, szintén majomhimlővel fertőzött beteggel, még vizsgálják, hogyan fertőződhettek meg.

2022.05.19. A himlő felbukkant az Egyesült Államokban is, a ritka betegséget egy férfinél mutatták ki, aki Massachusetts államból Kanadába utazott. Egészségügyi szakértők most azt vizsgálják, lehet-e köze az európai esetekhez. Az utóbbi napokban jelentettek néhány majomhimlő gyanús esetet Portugáliából, Spanyolországból és Nagy-Britanniából is.

2022.05.20. Már Franciaországban, Németországban és Belgiumban is találtak majomhimlős betegeket.

2022.05.21. Tizenkét országból eddig összesen 80 majomhimlős esetet jelentettek – közölte az Egészségügyi Világszervezet az egyes országok megnevezése nélkül. A WHO szerint további 50 esetben vizsgálják a majomhimlő gyanús eseteket.

2022.05.22. Megerősítették, hogy egy bécsi féri majomhimlő vírussal fertőzött. A tájékoztatás szerint a 35 éves bécsi férfit éjszaka vitték kórházba, miután enyhe lázat mutattak ki nála, az arcán pedig kiütések keletkeztek.

(Axios, BBC, Daily Mail, MTI)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!