Kimondták a franciák: hazudunk, ha azt mondjuk, hogy Ukrajna két éven belül az EU tagja lesz

2022. május 22. – 21:19

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna európai uniós csatlakozása legalább 15 vagy 20 év múlva következhet be – közölte vasárnap Clement Beaune uniós ügyekért felelős francia miniszter, utalva arra, hogy elkezdődtek a tárgyalások a témában – írta a Digi24.

„Őszintének kell lennünk. Ha azt mondjuk, hogy Ukrajna 6 hónapon, vagy egy-két éven belül belép az EU-ba, akkor hazudunk. Ez nem igaz. 15-20 évig fog tartani, nagyon hosszú lesz” – fogalmazott Beaune.

A miniszter ezzel párhuzamosan arról is beszélt a sajtó előtt, hogy olyan politikai „közösséget” kell kínálni az ukránoknak, amelyhez hamarabb csatlakozhatnak. Kifejtette, ez nagyon jó politikai projekt lehetne olyan országoknak, melyek nem Európa „szívében” találhatóak, de szeretnének közeledni az unióhoz.

Emmanuel Macron francia elnök még május elején az Ukrajna csatlakozási folyamatának megindításáról szóló vita közepette javasolt egyfajta lehetőséget az „európai politikai közösség létrehozásáról”, tekintve, hogy több EU-tag, köztük Németország sem támogatja egyelőre az ukránok gyors csatlakozását. A francia elnök szerint ebbe a közösségbe bevonnák a Moldovai Köztársaságot és Nagy-Britanniát is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Macron elnök javaslatával kapcsolatban szombaton kijelentette, hogy Ukrajna EU-csatlakozásának bármely alternatívája valójában az EU és Oroszország között egyfajta „kompromisszum” lenne, erre pedig nincs szüksége Ukrajnának.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!