Ahogy ígérte, a Gazprom leállította a Finnországba irányuló gázszállítást

2022. május 22. – 12:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Gazprom leállította a Finnországba irányuló gázexportot, miután a finn állami gáznagykereskedő megtagadta, hogy rubelben fizessen orosz beszállítójának, jelentették be szombaton a finnek. Az oroszok már pénteken megígérték, hogy így tesznek.

A Finnországban felhasznált gáz nagy része Oroszországból származik, de a gáz csak az éves energiafogyasztás mintegy 5 százalékét teszi ki. A finn állami gáznagykereskedő, a Gasum, a finn kormány és az egyes finnországi gázfogyasztó cégek közölték, hogy felkészültek az orosz áramlások leállítására.

Moszkva korábban már leállította a gázt Bulgáriának és Lengyelországnak, miután azok nem voltak hajlandóak megfelelni az új feltételeknek.

Az orosz gázról, a Gazprom helyzetéről, és arról, ki járhat igazán rosszul Putyin gázelzárós döntéseivel itt írtunk bővebben. (Guardian)

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!