Elutasította a román külügyminiszter azt az orosz vádat, hogy a nyugati szövetségesek gabonáért fegyvert adnak Ukrajnának

2022. május 20. – 15:08

Elutasította a román külügyminiszter azt az orosz vádat, hogy a nyugati szövetségesek gabonáért fegyvert adnak Ukrajnának

Másolás

Vágólapra másolva

Teljes mértékben hamisak azok az orosz vádak, miszerint a nyugati államok gabonáért fegyvert adnának Ukrajnának – jelentette ki Bogdan Aurescu külügyminiszter New York-ban, az ENSZ biztonsági tanácsának ülésén.

A román diplomácia vezetője Oroszország ENSZ-képviselőjének, Vaszilij Nebenziának a felfetésére válaszolt. Nebenzia azt mondta, Moszkvának „oka van azt gyanítani”, hogy az Ukrajnából vasúton és a Dunán szállított gabonát nem az éhezők táplálására használják a déli országokban, hanem európai országokban tárolják. „Tehát, amennyire mi tudjuk, Ukrajna így fizet a fegyverek szállításáért” – idézte az orosz diplomatát az Agerpres.

Bogdan Aurescu válaszában kifejtette: nem ez az első eset, hogy Oroszország hamis vádakat fogalmaz meg. Május elsején például az orosz védelmi miniszter azt állította, hogy Ukrajna masszív gabonaexportot bonyolít le a romániai közúti, vasúti és vízi infrastruktúrán keresztül, cserébe pedig fegyvereket és muníciót kap. „A román védelmi minisztérium azonnal cáfolta és a tények hamis kiforgatásának minősítette ezeket az állításokat” – tette hozzá a külügyminiszter.

Csütörtök este egyébként a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, Marcel Ciolacut is kérdezték arról az egyik hírtelevízió stúdiójában, hogy szállít-e fegyvert Románia Ukrajnában. A politikus azt válaszolta: ennek még nem érkezett el az ideje. Mint egy korábbi cikkünkben írtuk, a jelenlegi hazai törvények nem is teszik lehetővé, hogy Románia fegyvereket adományozzon más országoknak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!