Elhalasztották az ítélethirdetést a kiadatási perében, még legalább három hétig Bulgáriában maradhat Elena Udrea

2022. május 18. – 16:06

frissítve

Elhalasztották az ítélethirdetést a kiadatási perében, még legalább három hétig Bulgáriában maradhat Elena Udrea
Fotó: Antena3/képernyőmentés

Másolás

Vágólapra másolva

Június nyolcadikára halasztotta szerdán a döntést Elena Udrea kiadatásáról a szófiai táblabíróság, így a hat év börtönre ítélt volt turisztikai miniszter még legalább három hétig Bulgáriában marad – írja a HotNews.

A politikus az ítélethirdetés napján, április 7-én hagyta el Romániát Giurgiunál, és a görög határ felé igyekezett, amikor elfogták a bolgár rendőrök. Előzetes letartóztatásba került, és a blagoevgradi törvényszék április 20-án a kiadatásáról döntött. Udrea a szófiai táblabíróságon fellebbezett.

A jogerős ítéletnek május 10-én kellett volna megszületnie a bolgár fővárosban, ám a volt miniszter halasztást kért. Arra hivatkozott, hogy közúti balesetet szenvedett az egyik ügyvédje, aki több fontos dokumentumot mutatott volna meg a bíráknak, de nem tudott eljutni a tárgyalásra.

Szerdán Udrea újabb halasztást kért, amit a szófiai táblabíróság ismét jóváhagyott. A Digi24 beszámolója szerint a tárgyalóterem előtt az újságíróknak azt nyilatkozta, hogy a romániai börtönkörülmények miatt már szinte egyetlen európai ország sem küldi vissza Romániába az elítélteket. Azt is hangoztatta, hogy törvénytelenül tartóztatták le Bulgáriában.

A politikus korábban azt is kérte a bíróságon, hogy helyezzék házi őrizetbe. Dokumentumokat is felmutatva arra hivatkozott, hogy hét évre kibérelt egy lakást Bulgáriában.

Ismert, hogy Udreát eredetileg már 2018-ban jogerősen hat év szabadságvesztésre ítélték a Bute-gála néven ismert ügyben, és akkor is a börtön helyett a menekülést választotta. Costa Ricában kért menedékjogot, amit a közép-amerikai állam megtagadott tőle, és őrizetbe vették. Ám az ügyében hozott ítélet végrehajtását 2018 decemberében felfüggesztették, miután a bukaresti alkotmánybíróság megállapította, hogy a büntetőperben egy törvénytelenül megalakított öttagú bírói testület ítélkezett.

Udreát a Costa Rica-i hatóság szabadlábra helyezték. A volt miniszter 2019 nyarán tért vissza az országba, arra hivatkozva, hogy Romániában szeretné felnevelni a kislányát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!