Elhalasztották az ítélethirdetést a kiadatási perében, még legalább három hétig Bulgáriában maradhat Elena Udrea

2022. május 18. – 16:06

frissítve

Elhalasztották az ítélethirdetést a kiadatási perében, még legalább három hétig Bulgáriában maradhat Elena Udrea
Fotó: Antena3/képernyőmentés

Másolás

Vágólapra másolva

Június nyolcadikára halasztotta szerdán a döntést Elena Udrea kiadatásáról a szófiai táblabíróság, így a hat év börtönre ítélt volt turisztikai miniszter még legalább három hétig Bulgáriában marad – írja a HotNews.

A politikus az ítélethirdetés napján, április 7-én hagyta el Romániát Giurgiunál, és a görög határ felé igyekezett, amikor elfogták a bolgár rendőrök. Előzetes letartóztatásba került, és a blagoevgradi törvényszék április 20-án a kiadatásáról döntött. Udrea a szófiai táblabíróságon fellebbezett.

A jogerős ítéletnek május 10-én kellett volna megszületnie a bolgár fővárosban, ám a volt miniszter halasztást kért. Arra hivatkozott, hogy közúti balesetet szenvedett az egyik ügyvédje, aki több fontos dokumentumot mutatott volna meg a bíráknak, de nem tudott eljutni a tárgyalásra.

Szerdán Udrea újabb halasztást kért, amit a szófiai táblabíróság ismét jóváhagyott. A Digi24 beszámolója szerint a tárgyalóterem előtt az újságíróknak azt nyilatkozta, hogy a romániai börtönkörülmények miatt már szinte egyetlen európai ország sem küldi vissza Romániába az elítélteket. Azt is hangoztatta, hogy törvénytelenül tartóztatták le Bulgáriában.

A politikus korábban azt is kérte a bíróságon, hogy helyezzék házi őrizetbe. Dokumentumokat is felmutatva arra hivatkozott, hogy hét évre kibérelt egy lakást Bulgáriában.

Ismert, hogy Udreát eredetileg már 2018-ban jogerősen hat év szabadságvesztésre ítélték a Bute-gála néven ismert ügyben, és akkor is a börtön helyett a menekülést választotta. Costa Ricában kért menedékjogot, amit a közép-amerikai állam megtagadott tőle, és őrizetbe vették. Ám az ügyében hozott ítélet végrehajtását 2018 decemberében felfüggesztették, miután a bukaresti alkotmánybíróság megállapította, hogy a büntetőperben egy törvénytelenül megalakított öttagú bírói testület ítélkezett.

Udreát a Costa Rica-i hatóság szabadlábra helyezték. A volt miniszter 2019 nyarán tért vissza az országba, arra hivatkozva, hogy Romániában szeretné felnevelni a kislányát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!