Egy ukrán férfi azt állítja, szó szerint a sírból tért vissza orosz katonák kegyetlenkedései után

2022. május 17. – 22:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mikola Kulicsenkót megkínozták, lelőtték, majd élve eltemették orosz katonák, de túlélte a kegyetlenségeiket, majd az ukrán férfi a CNN-nek elmesélte életben maradásának hihetetlen történetét.

Az oroszok a háború kitörése után három héttel, március 18-án törtek be az Ukrajna északi részén található Dovzsik faluba, ahol Kulicsenkóék is éltek. Miután egy orosz katonai konvojt támadást ért, a faluban kutattak a megszállók lehetséges elkövetők után. Kulicsenkóék akkor váltak gyanússá, amikor házkutatás közben előkerült egyik bátyja katonai zsákja és nagyapja katonai érdemérme.

Ezután Mikolát, és két testvérét, Dmitrót és Jevhent egy pincébe zárták, majd három napig vallatták őket. Mikola azt mondta, vasrudakkal verték őket, vagy pisztolyt dugtak a szájukba, hogy megfélemlítsék őket. A kínzásoktól eszméletüket vesztették. Az oroszok később összekötötték a kezüket és lábukat, szemüket bekötötték, és egy kocsival elszállították őket külterületre. Ott letérdeltették őket, míg néhány katona sírt ásott nekik.

Az első lövés után Dmitro esett össze, majd Jevhen is földre került. Mikola következett, de szerencséjére az arcába lőtt golyó a jobb füle mellett távozott is. Nem volt nagyon súlyos sebe, de tudta, hogy csak akkor úszhatja meg, ha halottnak tetteti magát.

Az oroszok ezek után a sírgödörbe rúgták a testeket, majd földet húztak rájuk. Mikola nem tudta, hogy mennyi ideig volt élve eltemetve, de összekötözött lábbal és kézzel is kivergődött Dmitro holtteste alól.

„Nehezen kaptam levegőt, mivel Dima rajtam feküdt, de a karjaim és a térdeim segítségével sikerült az idősebb testvéremet a gödör oldalára tolnom, majd kimásztam” – mondta az ukrán férfi.

Ezután eltántorgott egy házig, ahol egy nő befogadta és egy éjszakán át ápolta. Ezután hazament. Apjuk házában nővérük talált rá.

„Hazajöttem, és ott volt Mikola. A szemébe néztem, és megkérdeztem, hol vannak a többiek. Azt mondta, hogy nincsenek többiek” – emlékezett vissza Irina.

„Szerencsém volt, és most már csak tovább kell élnem. Ezt a történetet mindenkinek meg kell hallgatnia, nem csak Ukrajnában, hanem az egész világon, mert ilyen dolgok történnek, és ez csak egy a milliárdból” – mondta a túlélő.

A Csernyihivi terület ügyészsége háborús bűnökkel kapcsolatos vizsgálatot indított. A nyomozók megerősítették a CNN-nek, hogy a testvérek kezét és lábát megkötözték, és bekötötték a szemüket. Ukrajna-szerte eddig több mint 11 600 feltételezett háborús bűncselekményt jegyeztek fel a helyi hatóságok szerint. A CNN megkereste az orosz védelmi minisztériumot is, de nem kapott választ.

Mikola csak akkor kereshette meg testvére sírját, miután áprilisban megkezdődött az orosz csapatok kivonása a Csernyihiv régióból. A férfi rátalált a sírra, majd újratemettette fivéreit egy hónappal haláluk után.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!