Modernnek számító, T-90M harckocsikkal próbálják erősíteni az orosz csapatokat

2022. május 17. – 16:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új T-90M típusú harckocsikat és erre a védelmi szintre korszerűsített páncélozott járműveket szállít az orosz csapatoknak az orosz Uralvagonzavod vállalat, írja a TASSZ állami hírügynökség. Az új harckocsik számáról nem szól a jelentés. Ezen a videón látható, ahogy egy vasúti szerelvényre rakva körülbelül tíz harckocsi gurul ki a gyár területéről. A korszerűsített T-90M harckocsik első tételét 2020 tavaszán szállították le, 2021-ben pedig szerződést ír alá az orosz védelmi minisztérium egy újabb tételről, illetve a hadra fogható T-90-es harckocsik T-90M szintre fejlesztéséről. Az eddig megjelent információk szerint jelenleg körülbelül 100 ilyen harckocsit használhat az orosz hadsereg.

Egy T-90M a moszkvai győzelem napi katonai parádén 2022. május 4-én – Fotó: Evgeny Odinokov / AFP
Egy T-90M a moszkvai győzelem napi katonai parádén 2022. május 4-én – Fotó: Evgeny Odinokov / AFP

Az orosz csapatok mára elavult T-72-es harckocsijai súlyos veszteségeket szenvedtek az ukrajnai harcokban. A T-90M számít jelenleg az egyik legmodernebbnek az orosz hadseregben. Az éjjellátóval és modern navigációs berendezésekkkel felszerelt harckocsi a 125 mm-es ágyúja mellett nagy teljesítményű lőszereket, valamint olyan rakétákat képes kilőni, amelyek akár 5 kilométeres távolságból is meg tudják semmisíteni az ellenséges harckocsikat. Páncélzata olyan különleges bevonattal rendelkezik, amit az oroszok egyik csodafegyverének tartott, de sorozatgyártásba máig nem került T-14 Armata harckocsikon is használnak. Az ukránoknak egy T-90M-et mindenesetre már sikerült kilőniük az eddigi harcokban. A brit védelmi minisztérium korábban azt közölte: éppen ezeket a modernizált járműveket lesz majd nagy kihívás javítani, hiszen az ehhez szükséges mikroelektronikai alkatrészekhez csak korlátozottan fér hozzá Oroszország a szankciók miatt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!