A svéd külügyminiszter aláírta országa NATO-csatlakozási kérelmét

2022. május 17. – 11:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ann Linde svéd külügyminiszter kedd reggel aláírta azt a kérelmet, amelyben kijelenti, hogy Svédország csatlakozni kíván a NATO-hoz. A dokumentumot – Finnország kérelmével együtt – még ezen a héten benyújtják a NATO brüsszeli központjának. „Ez egy nagy jelentőségű és sorsfordító lépés. Azt tettük, ami szerintünk a legjobb Svédország számára” – mondta Linde, amikor a svéd külügyminisztérium irodájában fotósok előtt aláírta a dokumentumot. „Nem tudjuk, mennyi ideig fog tartani a csatlakozás, számításaink szerint akár egy évig is eltarthat” – tette hozzá.

Ann Linde svéd külügyminiszter aláírja Svédország NATO-csatlakozási kérelmét 2022. május 17-én, Stockholmban – Fotó: Tt News Agency / TT NEWS AGENCY via Reuters
Ann Linde svéd külügyminiszter aláírja Svédország NATO-csatlakozási kérelmét 2022. május 17-én, Stockholmban – Fotó: Tt News Agency / TT NEWS AGENCY via Reuters

Az még nem erősítették meg, hogy Svédország NATO-nagykövete, Axel Wernhoff pontosan mikor adja át a dokumentumot Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak. Sauli Niinistö finn elnök jelenleg állami látogatáson tartózkodik Svédországban, és délben beszédet mond a svéd parlamentben, mielőtt találkozik Magdalena Andersson svéd miniszterelnökkel.

A finnek és svédek hosszú semlegesség után szeretnének csatlakozni a NATO-hoz, mert nem akarnak Ukrajna sorsára jutni. A konkrét katonai következményei mellett a finn és svéd csatlakozási kérelem azt is jelzi, hogy az euroatlanti politika letett Moszkva megbékítéséről, és nem hisz benne, hogy képes kiegyezni az orosz rezsimmel. Részletesen itt írtunk arról, hoyg a két északi ország hogyan jutott el a csatlakozási kérelemig.

(The Local, CNN)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!