A cseh külügyminiszter szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar kormány nem támogatja az orosz energiaexportot célzó szankciókat

2022. május 17. – 14:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter szerint elfogadhatatlan a magyar kormány azon döntése és hozzáállása, hogy nem támogatnak semmilyen szankciót, amely az orosz energiaexportot célozza. „Különösen most, amikor Európának nagyobb szüksége van az egységre, mint valaha” – írta a Twitter-oldalán.

A cseh miniszter ezzel alighanem arra utal, hogy a magyar kormány vétója miatt nem sikerült még elfogadni a hatodik uniós szankciócsomagot, amely az orosz kőolaj embargójára is kiterjedne.

Szijjártó Péter külügyminiszter egy hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, a magyar kormány a lengyelek kifejezett kérésére a szénembargót is megszavazta. De világossá tettük, hogy van egy vörös vonalunk, hogy a kőolaj és a földgáz számunkra nélkülözhetetlen. Ehhez képest az Európai Bizottság olyan javaslatot tett, ami súlyos probléma nekünk, ismerték a mi érdekeinket, de nem vették figyelembe, javasolták az „atombombát” – mondta Szijjártó.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!