Hónapok óta tervezte a buffalói lövöldözést a 18 éves elkövető

2022. május 15. – 09:40

frissítve

Hónapok óta tervezte a buffalói lövöldözést a 18 éves elkövető
Rendőrök őrizetbe veszik Payton Gendront – Forrás: BigDawg/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A 18 éves Payton Gendron volt az, aki szombat délután tíz embert megölt a New York államban lévő Buffalo egyik szupermarketjében, a hatóságok szerint egyértelműen a gyűlölet motiválta.

Gendron a szintén New York állambeli Conklinban élt, három és fél órányi távolságra Buffalótól. Golyóálló mellényben és katonai felszerelésben lőtt meg összesen tizenhárom embert a szupermarketben és környékén. A lövöldözést élőben közvetítette a Twitchen, a CNN elmondása szerint a férfi a lövöldözést fejkamerával rögzítette. 13 emberre lőtt rá, közülük 11-en feketék voltak.

Erie megye seriffje, John C. Garcia szerint a lövöldözés „színtiszta gonoszság volt”, egy faji indíttatású gyűlöletbűncselekmény (a magyar törvények ezt közösség tagja elleni erőszakként definiálják). Az amerikai igazságügyi minisztérium faji indíttatású, szélsőséges bűncselekményként vizsgálja az esetet.

A nyomozók most vizsgálnak egy 180 oldalas manifesztót is, ami kapcsolatba hozható a lövöldözéssel. A manifesztót minden jel szerint Gendron írta, a szövegben beismeri, hogy ő volt az elkövető.

A szöveg szerzője arról ír, hogy már egy ideje bevásárolt lőszerből, de csak idén januárban kezdte el komolyabban tervezni a támadást. A gyanúsított az általa használt fegyvert, egy Bushmaster XM-15-ös gépkarabély egy fegyverboltban vásárolta, majd illegálisan átalakította. A szövegben arról is szó esik, hogy egyre csökken a fehér lakosság száma, akiknek a helyét és a kultúráját is kezdik mások átvenni. A szöveg szerzője fasisztaként, a fehér faj felsőbbrendűségében hívőként és antiszemitaként hivatkozik magára.

A kiáltványban az is szerepel, hogy azért választotta azt a buffalói szupermarketet, mert az egy többségében feketék lakta környéken található, 3 és fél óra autóútra a lakóhelyétől. A szöveg szerint állítólag annak is utánanézett, hogy mikor lesz a legforgalmasabb az üzlet.

Miután letartóztatták, Gendron nem vallotta magát bűnösnek. Nagy rá az esély, hogy tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre fogják ítélni.

(CNN)

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!