Ukrajna „valószínűleg megnyerte a harkivi csatát” – közölte az egyik legjelentősebb elemzőközpont

2022. május 14. – 09:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna „valószínűleg megnyerte a harkivi csatát” – közölte az Institute for Study of War (ISW) kutatóintézet. A tekintélyes katonai elemzőközpont szerint az ukrán erők megakadályozták Oroszországot abban, hogy bekerítse Ukrajna második legnagyobb, békeidőben 1,4 millió lakosú városát. A kutatóintézet szerint az oroszok most felhagytak a Harkiv bekerítésére irányuló kísérletekkel.

Az ukránok az elmúlt években jelentősen megerősítették a város védelmét, valóságos erődítmény lett belőle, a város elfoglalása az orosz erők egyik legfontosabb stratégiai célja volt az invázió kezdete óta. De több mint két hónap elteltével nem csak, hogy nem sikerült bevenniük – de az amerikai székhelyű agytröszt szerint – mostanra letettek erről a céljukról. Az ukrán csapatok vélhetően visszaszorították őket a várostól mintegy 50 km-re lévő ukrán-orosz határig.

Forrás: Institute for the Study of War
Forrás: Institute for the Study of War

(BBC)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!