Novák Katalin elítélte a putyini agressziót beiktatási beszédében

2022. május 14. – 12:16

Novák Katalin elítélte a putyini agressziót beiktatási beszédében
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton nyilvános ünnepséggel egybekötve iktatják be hivatalába Novák Katalin köztársasági elnököt, írja a Telex. A budapesti Kálvin téren tartott reggeli ökumenikus istentisztelet után a Kossuth téren felállított színpadon lép fel Balázs János és Kádár Viktória zongoraművészek, Rúzsa Magdi, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és az Angelica leánykar. Magyarországi idő szerint 13 órától 18 óráig nyílt napot tartanak az államfői rezidencián, a Sándor palotában. A nyitott rendezvény azt az üzenetet közvetítené, hogy a köztársasági elnök mindenkié, még akkor is, ha nem is közvetlenül a nép választja az államfőt Magyarországon.

Beiktatási beszédén a magyarok köztársasági elnökeként először megszólaló Novák Katalin megköszönte a bizalmat, mondván, ezzel felelősség is jár. Minősített felelősségének nevezte, hogy elnökként megmutassa, mit jelent a szülőföldje, Magyarország, mit jelent magyarnak lenni, hol van a világban betöltött helye a magyaroknak.

Beszédéből a szomszédban zajló háború sem maradhatott ki, 10 pontban sorolta fel, hogyan néz ki Magyarország szempontjából a háború:

  1. Elítéljük a putyini agressziót, egy szuverén állam fegyveres megtámadását.
  2. Örökre nemet mondunk a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésekre.
  3. Mi magyarok békét akarunk itt, és a szomszédos országokban is, mi a békét akarjuk megnyerni, nem a háborút.
  4. Ez nem a mi háborúnk, de ellenünk, békeszerető egymás iránti tiszteletre méltó magyarok ellen is vívják, követeljük a háborús bűnök kivizsgálását és megbüntetését.
  5. Nem vagyunk semlegesek, az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk. Az EU és NATO szövetségeként vállalt kötelezettségeknek eleget teszünk, és ha úgy kívánja a magyar érdek, nemet is mondunk.
  6. Többszörösen megharcolt szuverenitásunkról semmilyen körülmények közt nem vagyunk hajlandóak lemondani, honvédelmi erőnket folyamatosan fejlesztjük.
  7. Támogatjuk Ukrajna csatlakozását az EU közösségéhez.
  8. Készek vagyunk áldozatot hozni a békéért és nem akadályozzuk szövetségeseink áldozathozatalát, nem egyezünk bele azonban olyan döntésekbe, ami nagyobb áldozatot követel a magyaroktól, mint amekkora fájdalmat az orosz agresszornak.okoznak
  9. Készséggel vállalunk közvetítő szerepet a háborúban résztvevő felek között.
  10. Az Ukrajnában élő magyar embereket megillető jogok biztosításához ragaszkodunk ahogy eddig, úgy most és ezután is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!