„Hiba lenne”- monda Putyin Finnország elnökének, amikor az értesítette országa NATO-csatlakozással kapcsolatos terveiről

2022. május 14. – 16:54

frissítve

„Hiba lenne”- monda Putyin Finnország elnökének, amikor az értesítette országa NATO-csatlakozással kapcsolatos terveiről
Fotó: Mikhail Metzel / Sputnik via REUTERS

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton üzent finn kollégájának, Sauli Niinistönek, hogy hiba lenne Helsinki részéről feladni semlegességét és csatlakozni a NATO-hoz – idézte a Kremlt a Reuters.

A finn elnök telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal NATO-csatlakozási terveiről.

„Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy Finnország hibát követne el, ha feladná a katonai semlegességi politikája hagyományát, hiszen Finnország biztonságát nem fenyegeti veszély. Egy ilyen változás viszont hatással lehet az orosz-finn kapcsolatokra” – idézi a Kremlt a Reuters hírügynökség.

Finnország és Oroszország között egy rendkívül hosszú, 1300 km-es határ húzódik, a két ország történelme feszültségekkel terhelt: 1809-1917 között Finnország egy évszázadon át orosz megszállás alatt állt. A Krím-félsziget Oroszország általi, 2014-es annektálása után a finnek fokozatosan kötötték szorosabbra kapcsolatukat a NATO-val.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!