Berlinben próbálja meg elsimítani nézeteltéréseit Finnország és Törökország

2022. május 14. – 20:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pekka Haavesto finn külügyminiszter szerint még a mai berlini NATO-csúcson találkoznak török kollégájával, hogy megpróbáljanak megoldást találni a törökök által felvetett problémákra Finnország és Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök pénteken jelezte, nem nézné jó szemmel sem Finnország, sem Svédország NATO-csatlakozását. Az okok közt említette azt, hogy a „skandináv országok a terrorszervezetek melegágyai, sőt, a parlamentjeikben is ott ülnek”.

Ezzel valószínűleg a Törökország által terrorszervezetnek tekintett Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű katonai csoportra utalt, bár arra semmi bizonyíték nincs, hogy a tényleg jelentős svédországi kurd közösségből kikerülő hat kurd származású svéd parlamenti képviselő bármilyen kapcsolatban állna a PKK-val.

A Kurdisztáni Munkáspártot az Európai Unió több tagállama és az Egyesült Államok is terrorszervezetként tarja számon. Erdoğan kurd háborújáról itt írtunk bővebben.

A NATO-hoz való csatlakozáshoz az összes tagország beleegyezésére szükség van. Törökország 1952 óta NATO-tag, és tagsága továbbra is a nyugati országok irányában folytatott külpolitikájának egyik sarokköve. Ennek ellenére Törökország nemrég úgy döntött, hogy a Görögországgal fennálló nézeteltérések miatt nem vesz részt a májusra tervezett athéni NATO-hadgyakorlaton.

(The Guardian)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!