Őrizetbe vettek, majd szabadon engedtek a transznisztriai hatóságok két román újságírót

2022. május 11. – 19:11

Őrizetbe vettek, majd szabadon engedtek a transznisztriai hatóságok két román újságírót

Másolás

Vágólapra másolva

A román diplomácia közbenjárásával szabadon bocsátottak a transznisztriai hatóságok két romániai újságírót, akiket korábban őrizetbe vettek – írja a bukaresti külügyminisztérium szerdai közleményére hivatkozva az Agerpres.

Tájékoztatása szerint a külügy kedd este értesült arról, hogy a Digi24 hírtelevízió szerkesztősége nem tudja felvenni a kapcsolatot két munkatársával, akik munkaügyben utaztak a Moldovai Köztársaság Dnyeszter menti régiójába. Mint utóbb kiderült, az újságírókat az úgynevezett transznisztriai hatóságok vették őrizetbe.

Bogdan Aurescu külügyminiszter utasítására a chişinăui román nagykövetség több csatornán keresztül – beleértve a Moldovai Köztársaság illetékes hatóságait és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet moldovai képviseletét – intézkedett, és néhány óra múlva sikerült elérni a két újságíró szabadon bocsátását. A Digi24 munkatársai biztonságban eljutottak Chişinăuba, és rövidesen hazatérnek Romániába.

A közlemény szerint sem a külügyminisztériumot, sem a chişinăui román külképviseletet nem tájékoztatták előzetesen arról, hogy a két újságíró Transznisztriába készül. „Az úgynevezett transznisztriai hatóságok a közelmúltban megtiltották, hogy külföldi újságírók lépjenek az általuk ellenőrzött területre, ráadásul a közelmúltban olyan incidensek történtek ebben a régióban, amelyek körülményei máig tisztázatlanok” – emlékeztetett a külügyi tárca.

A minisztérium közölte: nyomatékosan kéri a Dnyeszteren túli térségbe utazni szándékozó újságírókat, hogy előzetesen vegyék fel a kapcsolatot a külügyminisztériummal, mindenekelőtt azonban próbálják elkerülni az utazást.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!