Őrizetbe vettek, majd szabadon engedtek a transznisztriai hatóságok két román újságírót

2022. május 11. – 19:11

Őrizetbe vettek, majd szabadon engedtek a transznisztriai hatóságok két román újságírót

Másolás

Vágólapra másolva

A román diplomácia közbenjárásával szabadon bocsátottak a transznisztriai hatóságok két romániai újságírót, akiket korábban őrizetbe vettek – írja a bukaresti külügyminisztérium szerdai közleményére hivatkozva az Agerpres.

Tájékoztatása szerint a külügy kedd este értesült arról, hogy a Digi24 hírtelevízió szerkesztősége nem tudja felvenni a kapcsolatot két munkatársával, akik munkaügyben utaztak a Moldovai Köztársaság Dnyeszter menti régiójába. Mint utóbb kiderült, az újságírókat az úgynevezett transznisztriai hatóságok vették őrizetbe.

Bogdan Aurescu külügyminiszter utasítására a chişinăui román nagykövetség több csatornán keresztül – beleértve a Moldovai Köztársaság illetékes hatóságait és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet moldovai képviseletét – intézkedett, és néhány óra múlva sikerült elérni a két újságíró szabadon bocsátását. A Digi24 munkatársai biztonságban eljutottak Chişinăuba, és rövidesen hazatérnek Romániába.

A közlemény szerint sem a külügyminisztériumot, sem a chişinăui román külképviseletet nem tájékoztatták előzetesen arról, hogy a két újságíró Transznisztriába készül. „Az úgynevezett transznisztriai hatóságok a közelmúltban megtiltották, hogy külföldi újságírók lépjenek az általuk ellenőrzött területre, ráadásul a közelmúltban olyan incidensek történtek ebben a régióban, amelyek körülményei máig tisztázatlanok” – emlékeztetett a külügyi tárca.

A minisztérium közölte: nyomatékosan kéri a Dnyeszteren túli térségbe utazni szándékozó újságírókat, hogy előzetesen vegyék fel a kapcsolatot a külügyminisztériummal, mindenekelőtt azonban próbálják elkerülni az utazást.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!