Finnország és Svédország jövő hét elején nyújthatja be NATO-csatlakozási kérelmét

2022. május 10. – 19:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Finnország és Svédország egyszerre, a jövő hét elején nyújtja be a NATO-csatlakozási kérelmét – írja a Helsingin Sanomat finn lap. Ezt követően mind a 30 NATO-tagországnak kell majd ratifikálnia a két ország csatlakozását. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár korábban többször is kijelentette, hogy „tárt karokkal fogadják” Finnországot és Svédországot a szövetségben, és megígérte, hogy a lehető leghamarabb lefolytatják a felvételi eljárásokat. Finnország NATO-tagsága több mint 1200 kilométerrel hosszabbítaná meg Oroszország és a NATO közös határát. A két északi ország NATO-csatlakozásáról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerdán Finnországba és Svédországba látogat. A Downing Street azt közölte, hogy Johnson „szélesebb körű biztonsági kérdésekről” folytat majd megbeszéléseket a látogatása során. A brit miniszterelnök szóvivője azt mondta, nemcsak Ukrajnáról, hanem tágabb értelemben Európa biztonságáról is szó lesz a megbeszéléseken.

(Guardian, Helsingin Sanomat)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!