Algériában tárgyalt az orosz külügyminiszter

2022. május 10. – 21:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Algériába látogatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, a hivatalos indoklás szerint azért, hogy megerősítse a két ország partneri viszonyát. Lavrovot az algír külügyminiszter és Abdel-Madzsid Tebbún államfő is fogadta – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. Lavrov látogatása egybeesett az orosz–algériai diplomáciai kapcsolatok felvételének 60. évfordulójával.

Vlagyimir Putyin orosz elnök április 18-án tárgyalt telefonon Abdel-Madzsid Tebbúnnal, hogy egyebek mellett megvitassák az OPEP+ keretén belüli együttműködést. Az OPEP+ a Szaúd-Arábia vezette Kőolajexportáló Országok Szervezetét (OPEC) és Oroszország vezette tíz másik, nem OPEC-tag kőolajexportáló országot tömöríti.

Algéria az Európában felhasznált földgáz mintegy 11 százalékát, míg Oroszország a 47 százalékát szállítja. Az orosz–ukrán háború miatt Oroszország ellen hozott uniós szankciók után több európai ország is – köztük például Olaszország – Algériához fordult, hogy kiváltsa az orosz gázimportját. Ugyanakkor Algéria többször is jelezte, hogy korlátozottak az európai gázexportálási kapacitásaik.

(MTI)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!