EP-képviselő: feltartóztattak egy román kamiont az oroszok, a sofőr életét az útlevele mentette meg

2022. május 8. – 12:45

EP-képviselő: feltartóztattak egy román kamiont az oroszok, a sofőr életét az útlevele mentette meg

Másolás

Vágólapra másolva

Feltartóztattak egy segélyeket szállító romániai teherautót az orosz katonák Ukrajnában. A rakományt elkobozták, de a sofőrt életben hagyták, mert román útlevele volt.

Erről a news.ro-n vasárnap megjelent interjúban számolt be Vlad Gheorghe európai parlamenti képviselő, a jelenleg már több mint 280 ezer tagot számláló Uniţi pentru Ucraina (Egységben Ukrajnáért) nevű Facebook-csoport létrehozója.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) politikusa elmondta, hogy a csoportot még az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió elindítása előtt, február 12-én hozta létre a közösségi oldalon. Szavai szerint azért, mert már akkor tisztában volt azzal, hogy ha elkezdődik a háború, akkor nagyon sok segítségre szoruló ukrán állampolgár Romániában keres majd menedéket. A csoport célja az adománygyűjtés, a szállásfelajánlások nyilvántartása, önkéntesek toborzása és az Ukrajnában maradt polgárok támogatása.

Vlad Gheorghe február óta hetente jár át segélyszállítmányokkal Ukrajnába, elsősorban a románok lakta Csernyivci térségébe. Beszámolója szerint abban a régióban a kezdeti pánikhangulat után visszatérni látszik az élet a megszokott medrébe. Az ablakok elé helyezett homokzsákokon és az utcákon járőröző katonákon kívül más jele nincs annak, hogy az országban háború van.

A romániai segélyszállítmányok eljuttatása Ukrajnába azonban nem mindig zökkenőmentes. A politikus elmondta, hogy az egyik, Harkivba tartó romániai kamiont feltartóztatták az orosz katonák, és a rakományt – gyógyszereket és élelmiszereket – elkobozták. Vlad Gheorghe szerint az ukrán állampolgárságú, de román nemzetiségű sofőr életét az mentette meg, hogy román útlevele volt.

„Ha nem lett volna román útlevele, a helyszínen agyonlövik, és a kamiont a szállítmánnyal együtt ellopták volna az orosz katonák. A sofőr életét a román útlevél mentette meg” – jelentette ki az EP-képviselő, aki nem részletezte, hogy mikor történt ez az incidens.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!