EP-képviselő: feltartóztattak egy román kamiont az oroszok, a sofőr életét az útlevele mentette meg

2022. május 8. – 12:45

EP-képviselő: feltartóztattak egy román kamiont az oroszok, a sofőr életét az útlevele mentette meg

Másolás

Vágólapra másolva

Feltartóztattak egy segélyeket szállító romániai teherautót az orosz katonák Ukrajnában. A rakományt elkobozták, de a sofőrt életben hagyták, mert román útlevele volt.

Erről a news.ro-n vasárnap megjelent interjúban számolt be Vlad Gheorghe európai parlamenti képviselő, a jelenleg már több mint 280 ezer tagot számláló Uniţi pentru Ucraina (Egységben Ukrajnáért) nevű Facebook-csoport létrehozója.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) politikusa elmondta, hogy a csoportot még az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió elindítása előtt, február 12-én hozta létre a közösségi oldalon. Szavai szerint azért, mert már akkor tisztában volt azzal, hogy ha elkezdődik a háború, akkor nagyon sok segítségre szoruló ukrán állampolgár Romániában keres majd menedéket. A csoport célja az adománygyűjtés, a szállásfelajánlások nyilvántartása, önkéntesek toborzása és az Ukrajnában maradt polgárok támogatása.

Vlad Gheorghe február óta hetente jár át segélyszállítmányokkal Ukrajnába, elsősorban a románok lakta Csernyivci térségébe. Beszámolója szerint abban a régióban a kezdeti pánikhangulat után visszatérni látszik az élet a megszokott medrébe. Az ablakok elé helyezett homokzsákokon és az utcákon járőröző katonákon kívül más jele nincs annak, hogy az országban háború van.

A romániai segélyszállítmányok eljuttatása Ukrajnába azonban nem mindig zökkenőmentes. A politikus elmondta, hogy az egyik, Harkivba tartó romániai kamiont feltartóztatták az orosz katonák, és a rakományt – gyógyszereket és élelmiszereket – elkobozták. Vlad Gheorghe szerint az ukrán állampolgárságú, de román nemzetiségű sofőr életét az mentette meg, hogy román útlevele volt.

„Ha nem lett volna román útlevele, a helyszínen agyonlövik, és a kamiont a szállítmánnyal együtt ellopták volna az orosz katonák. A sofőr életét a román útlevél mentette meg” – jelentette ki az EP-képviselő, aki nem részletezte, hogy mikor történt ez az incidens.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!