Ez történt a háborúban vasárnap délelőtt

2022. május 8. – 13:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Kiderült, hogy szombaton hat, repülőgépekről kilőtt orosz robotrepülőgép csapódott be Odesszában. Bútorgyárat és repteret ért rakétatalálat, lakóházak is megsérültek az ostromlott tengerparti városban, ahol kedd reggelig kijárási tilalom van érvényben.
  • Szombaton az oroszok lebombáztak egy iskolát, ahol egy egész falu lakossága próbálta meghúzni magát. Vasárnap délelőttig mindössze 30 embert sikerült kimenteni a romok közül. A hatóságok két holttestet találtak és további 60 ember keresnek, de nincs túl sok esély arra, hogy találnak még túlélőket.
  • Az ukrán fegyveres erők vezérkara bejelentette hogy: az oroszok elfoglalták Sándriholove nevű falu északi külterületét, miközben Izium térségéből délre, a donyecki területre próbálnak nyomulni, ugyanakkor a többi frontvonal mentén kevés változás történt, az oroszok tüzérséget vetettek be az ukrán védelem ellen.
  • Ukrajnában vasárnap és hétfőn tarják az Emlékezés és a Megbékélés napját, amikor a II. világháború végére emlékeznek. Ennek apropóján az ukrán elnök és az ukrán külügyminisztérium is újból párhuzamot vont a Ukrajna Oroszország elleni harca és a fasizmus elleni második világháborús harc között.
Tűzoltók az oroszok által lebombázott bilohorivkai iskola romjainál – Fotó: STATE EMERGENCY SERVICES Ukraine / Reuters
Tűzoltók az oroszok által lebombázott bilohorivkai iskola romjainál – Fotó: STATE EMERGENCY SERVICES Ukraine / Reuters

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!