Minden nőt, gyermeket és időst evakuáltak az Azovsztal acélműből

2022. május 7. – 19:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Irina Verescsuk, Ukrajna miniszterelnök-helyettese közölte, hogy minden nőt, gyermeket és időst evakuáltak az ostromlott Azovsztal acélműből, írja a BBC.

„A mariupoli humanitárius műveletnek ez a része befejeződött”

– mondta Verescsuk. Az evakuálást az ENSZ és a Vöröskereszt koordinálja, de még egyik szervezet sem erősítette meg a hírt. A segélycsapatok már hosszú ideje dolgoztak azon, hogy a Mariupol kikötővárosban fekvő acélmű alatti alagutakból kimenekítsék a civileket. Az orosz állami hírügynökség nemrég arról számolt be, hogy szombaton 50 civilt evakuáltak az üzemből, akárcsak pénteken.

Kimenekített civilek a Mariupolból érkezett buszok mellett az ukrajnai Bezimenne faluban 2022. május 7-én – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters
Kimenekített civilek a Mariupolból érkezett buszok mellett az ukrajnai Bezimenne faluban 2022. május 7-én – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

A civilek az utolsó ukrán védőkkel együtt ragadtak az üzemben, ahol a becslések szerint mintegy kétezer katona maradt. Ők ezen a területen az utolsó ellenállók, akik minden alkalommal megtagadták a fegyverletételt. Zelenszkij ukrán elnök péntek esti videójában azt mondta, hogy „befolyásos közvetítők” és „befolyásos államok” részvételével diplomáciai erőfeszítések indultak az üzem katakombáiban maradt harcosok megmentésére.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!