Orbán: Az olajembargó felér egy, a magyar gazdaságra ledobott atombombával

2022. május 6. – 12:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor magyar miniszterelnök hagyományos pénteki rádiónyilatkozatában elmondta, vállalhatatlan az oroszok elleni hatodik szankciós csomag javaslata, hiszen az felér egy, a magyar gazdaságra dobott atombombával – tudósít a Telex.

Mint kifejtette, volt egy európai konszenzus, amiről Versailles-ben döntöttek, ezt rúgta most fel az Európai Bizottság elnöke. Korábban elfogadták, hogy minden tagállamnak szuverén joga meghatároznia az energiapolitikáját, most viszont egységes szabályt akarnak ráerőltetni mindenkire.

„Akinek van tengere és kikötői, azok tudnak hajókon szállítani olajat, nekünk is lenne (tengerünk), ha nem vették volna el” – tette hozzá Orbán.

Mint hangsúlyozta, Magyarországra csak csővezetékeken jut el az olaj Oroszországból, ezt figyelmen kívül hagyja a brüsszeli javaslat. A másik lehetőség számukra a déli irány lenne, de ehhez Horvátországnak meg kellene növelnie a kapacitását.

Mikor alakul meg az új magyar kormány?

A miniszterelnök az interjúban külön kitért arra is, hogy mikortól jelentik be az új magyar kormány tagjait.

A Telex rámutatott, Orbán Viktor május 16-án tesz esküt a parlamentben, onnantól számítva kell még hét-nyolc nap, hogy a következő ülésen be tudják mutatni az új minisztereket. Az interjúban a miniszterelnök elmondta, jelentősen átalakítja a kormány szerkezetét, „sok új embert szeretne behozni”. Neveket egyelőre nem említett.

„Most még az erdő közepén vagyok, nem látok se előre, se hátra” – mondta a kormányalakítási tárgyalásokról.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!