Lerombolják Kijevben az orosz-ukrán barátságot szimbolizáló szovjet emlékművet

2022. április 26. – 18:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Facebookon jelentette be, hogy elkezdték a „Népek barátsága” néven ismert szovjet emlékmű lebontását. Az 1980-as években készített szobor az orosz és az ukrán nép egységét volt hivatott szimbolizálni.

Klicsko azt írta, a kedden elkezdődött bontást estére be is fejezik. Szerinte „Oroszország kifejezte az Ukrajnához való hozzáállását azzal a barbár vágyával, hogy elpusztítsa államunkat és a békés ukránokat”. Azt javasolta, nevezzék át az emlékmű felett áthaladó ívet, és fessék ki az ukrán zászló színeivel.

A kijevi Népek barátsága emlékmű 2022. február 23-án – Fotó: Pierre Crom / Getty Images
A kijevi Népek barátsága emlékmű 2022. február 23-án – Fotó: Pierre Crom / Getty Images

Katerina Kruk ukrán politológus Twitteren hívta fel a figyelmet arra, hogy már 2014-ben apró módosítást hajtottak végre az boltíven: egy repedést festettek rá, amely a Krím-félsziget orosz annektálása után a két nemzet közötti új feszültséget jelképezi. Viszont 2022-ben szerinte világossá vált, hogy amin keresztülmennek, az mélyebbre vág, mint bármilyen repedés.

„A barátság egyszerűen eltűnt, és az emlékmű is eltűnik. A boltív megmarad.”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!