Az ENSZ szerint normálisak a csernobili sugárzási értékek, de az üzem megszállása veszélyes volt

2022. április 26. – 15:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ atomenergia-ügynökségének vezetője normálisnak nevezte a sugárzási szintet a csernobili atomerőműben – írja a BBC. Rafael Grossi az AFP szerint újságíróknak azt mondta, hogy a hetekig tartó orosz megszállás „nagyon-nagyon veszélyes” volt.

Grossi egy szakértői misszió fejeként tart Csernobilba, hogy radiológiai értékeléseket végezzen, és felmérje az okozott károkat.

Az orosz csapatok február 24-én, Ukrajna elleni inváziójuk elején foglalták el Csernobilt, és március végén távoztak az erőműből. Azóta kiderült, hogy a megszállók radioaktív anyagokat lophattak el Csernobilból, ahol ráadásul lövészárkokat ástak, és tankokkal közlekedtek a katonák.

Frissítés:

Cikkünk korábbi verziójában a BBC alapján azt írtuk, hogy Grossi abnormálisnak nevezte a sugárzási szintet. Ez azért volt, mert a BBC által szemlézett AFP először így írta, de később kiadtak egy javítást, ami szerint félreértés volt, és normális a sugárzás szintje.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!