A moldáv elnök szerint háborúpárti csoportok állnak a transznisztriai robbanások mögött

2022. április 26. – 17:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Maia Sandu moldáv elnök azután tartott sajtótájékoztatót, hogy a transznisztriai fejleményekre reagálva összehívta országa Legfelsőbb Biztonsági Tanácsát. A Reuters idézte az elnököt, aki szerint a keddi támadássorozat olyan Transznisztrián belüli csoportok műve, akik a háborúban és a térség destabilizációjában érdekeltek. Ezenkívül javasolta a biztonsági erők harckészültségének megemelését, illetve a járőrözések fokozását Moldova és Transznisztria határának közelében.

A hivatalosan Moldovához tartozó, de 1992 óta orosz támogatással szakadárállamként működő terület fővárosában, Tiraszpolban hétfőn robbanásokat hallottak a belbiztonsági minisztérium épületében, kedden pedig összedőlt rádióállomásokról érkeztek hírek. Egy meg nem nevezett trasznisztriai tisztségviselő terrorista akciónak nevezte a történteket, és ukrán szabotőröket vádolt meg az elkövetésükkel.

Moldova már jó ideje tart attól, hogy az országot Moszkva az oroszbarát szakadár Transznisztria révén belekeverné az Ukrajna ellen folytatott háborúba. Az ország pénteken bekérette Oroszország chișinăui nagykövetét tiltakozásul Rusztam Minnyekajev orosz vezérőrnagy kijelentése ellen, amely szerint Moszkva azért akarja az ellenőrzése alá vonni Ukrajna déli részét, hogy kijárata legyen az oroszbarát szakadár területhez.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!