Kínában közel egy napig igyekeztek megmenteni egy partra vetődött óriás cetet

2022. április 24. – 14:53

Kínában közel egy napig igyekeztek megmenteni egy partra vetődött óriás cetet
A partra vetődött óriáscet öntözése – Fotó: XINHUA / Xinhua via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden a helyi halászok vették észre, hogy egy körül-belül 70 tonnás nagy ámbráscet partra vetődött, ami után kezdetét vette a 20 órás mentőakció – számolt be a Digi24, a Global Times-re hivatkozva.

Miután Kína egyik déli tartományában a Ningpo város melletti partszakasznál a helyi halászok észrevették a veszélybe került 20 méter hosszú ámbráscetet, riasztották a tengeri mentős alakulatokat, de miután a hír gyorsan elterjedt a közösségi média oldalakon, csakhamar állatvédők, halászok és egyszerű állampolgárok is csatlakoztak a mentőakcióhoz. Bár megpróbálták bevontatni a vízbe, az állat mérete miatt ez nem sikerült.

Wang Liangliang, a helyi tengeri állatvédő szervezet vezetője – aki a mentőakciót koordinálta –, elmondta, hogy a bálna nem volt sérült, mivel megvédte a parton lévő finom homokágy.

Az apály következtében délre már teljesen víz nélkül maradt az óriásbálna, ami miatt annak ellenére, hogy nem volt erős napsütés, azzal a kockázattal járt, hogy kiszárad és elpusztul. Ennek elkerülésére emberek tucatjai kezdték hosszú órákon keresztül locsolni – mindaddig amíg megérkezett a dagály.

A vízszint csak késő este kezdett növekedni, majd mikor annyira megemelkedett, hogy teljesen befedte az állatot, a mentőalakulatok ismét megpróbálták bevontatni a mélyvízibe.

A bálna „együttműködő” volt, az akció pedig sikerrel járt.

„Abban a pillanatban, amikor láttam, hogy a bálna elmerül a mélységben, úgy éreztem, ezért megérte” – nyilatkozta egyik mentős, a több mint 20 órás mentőakció erőfeszítéseire utalva.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!