Két halottja van eddig a lengyel bányarobbanásnak, nyolc embert még keresnek

2022. április 24. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

Két bányász holttestét találták meg a mentőalakulatok vasárnap, a dél-lengyelországi Zofiówka szénbányában a hét végén bekövetkezett robbanás után, nyolc társukat még továbbra is keresik – jelentette be a bányát üzemeltető Jastrzebiei Széntársaság.

A Jastrzebie városban működő bányában, mintegy 900 méteres mélységben szombat hajnalban történt földmozgás, melynek következtében robbanással nem járó metángázszivárgást is észleltek.

A térségben dolgozó 52 bányász közül 42-en kimenekültek, 10-en viszont a föld alatt rekedtek. Szombat este a mentőalakulatok azt közölték, hogy megközelítették őket a tárnában, de nem észleltek náluk életjeleket. Az eltűnteket tovább keresik, a magas metánkoncentráció miatt azonban a mentőakció lassan halad.

Ezen a héten ez volt a második bányaszerencsétlenség a sziléziai bányákban. A Pniówek nevű, Pawlowice községben működő szénbányában szerdán bekövetkezett metánrobbanásban legalább öt ember meghalt, húsz sérültet kórházba vittek. Pawlowicében újabb robbanások miatt pénteken fel kellett függeszteni a mentést, miután a föld alatt rekedt hét bányászt kereső mentők közül is többen megsérültek.

(MTI)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!