Pécsen is érezték a halálos áldozattal járó boszniai földrengést

2022. április 23. – 08:27

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken késő este 5,7-es erősségű földrengés volt Bosznia-Hercegovinában az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Intézet mérése szerint, írja az MTI. A földrengés következtében egy 28 éves nő meghalt, miután a Mostar alatt fekvő Stolacban szikla zuhant egy házra. Kórházba vitték, de ott már nem tudtak segíteni rajta. Több sérültről is van hír, sokaknál pánikroham jelentkezett a történtek miatt. A helyi hatóságok szerint több épület beomlott Stolac, Ljubinje és Mostar városában.

A rengés epicentruma Ljubinjétől 14 kilométerre volt északkeletre, fészke pedig 5 kilométeres mélységben. A földrengést az egész Balkánon érezni lehetett, tudósítók beszámolói szerint Belgrádban, Zágrábban és Szkopjéban, az epicentrumtól több mint 400 kilométeres távolságban is észlelték a nagyjából 20 másodpercig tartó földmozgást. Később több kisebb utórengést is érezhettek a környéken élők.

Egy pécsi olvasónk pénteken éjjel azt írta, hogy a két évvel ezelőtti horvátországi földrengésekkor már megtapasztalták, hogy milyen a 10 emeletes panel felső szintjén, pár száz kilométerrel arrébb megérezni a földrengés hatását. „Kb. 10 perccel ezelőtt, nem sokkal 23 óra után ismét rángani kezdett a panel, a növényeken látszott, hogy nem csak én szédelegtem.”

A Kövesligethy Radó szeizmológiai obszervatóriumtól az MTI-nek megerősítették, hogy itt is lehetett érezni a földrengést: az obszervatórium on-line szeizmológiai állomásainak mérései szerint a Dunától nyugatra eső országrészekben, főként Pécs és Komló térségében, de károkról nem érkezett bejelentés az intézményhez.

A Balkán-félszigeten gyakoriak a földrengések. Horvátország középső részén 2020 decemberében 6,4-es erősségű földrengés volt, akkor hét ember meghalt, és több száz ház megrongálódott. Komoly károkat okozott 2020 márciusában egy 5,3-es erősségű rengés is Zágrábban. Albániában pedig több mint ötvenen haltak meg 2019 novemberében egy 6,4-es erősségű földmozgás következtében.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!