A Visa és a Mastercard után a kínai UnionPay is kivonulhat Oroszországból

2022. április 23. – 19:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután Oroszország ukrajnai inváziója miatt a Visa és a Mastercard kivonult az országból, Moszkva arra számított, hogy a kínai UnionPayen keresztül játszhatja ki a banki szankciókat. Ez a terv azonban kútba eshet, miután a hírek szerint szerdán a kínai állam vezette pénzügyi szolgáltató

felfüggesztette a tárgyalásokat az orosz bankokkal új bankkártyák kibocsátásáról.

A bankok ügyfelei már nem tudnak Oroszországon kívül vásárolni, bár az országon belül igen, köszönhetően a helyi Mir fizetési rendszernek, írja a Fortune.

Az UnionPay óvatosságának a hátterében az az aggodalom állhat, hogy az Egyesült Államok és más országok kiterjeszthetik tiltó rendelkezéseiket a szankciókkal sújtott orosz bankokkal együttműködőkre. Korlátozhatják például az amerikai magánszemélyekkel vagy vállalatokkal való tranzakciókat, illetve az USA-ba irányuló vagy onnan származó áruk importját és exportját is. Ezzel gyakorlatilag elvágnák a UnionPayt a globális pénzügyi rendszertől – ami a cégnek jóval többet hoz a konyhára, mint az orosz piac.

A nagy kínai vállalatok egyre óvatosabbak az oroszországi üzleti tevékenységeikkel, annak ellenére, hogy Kína hivatalosan nem csatlakozott a nyugati országok szankcióhoz.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!