Elon Musk most 46,5 milliárd dollárt ajánlott a Twitterért

2022. április 21. – 20:01

Másolás

Vágólapra másolva

Elon Musk, a Tesla dollármilliárdos vezérigazgatója úgy tűnik komolyan gondolta, hogy megvenné a Twittert. Most 46,5 milliárd dolláros ajánlatot tett, ez 3,5 milliárd dollárral magasabb, mint az előző ajánlata – írja a Reuters. Ez az összeg magyar pénznemre átszámolva kb. 15 ezer milliárd forintot tesz ki, ami a magyar államháztartás 2022-es kiadási főösszegének közel a fele.

Musk ebből az összegből 33,5 milliárd dollárt maga vállalt: 21 milliárd dollár a saját tőkéje, további 12,5 milliárdot pedig a Tesla-részvényeiből finanszírozna. A maradék 13 milliárd dollárnyi összeget a Morgan Stanley amerikai bank hitelezné meg.

Musk szerint a szólásszabadság nem valósul meg kellőképpen a Twitteren, ezért a közösségi médiavállalatot magánkézbe kell venni. A Twitter igazgatótanácsa nem kommentálta még az ajánlatot, de korábban elutasítóan nyilatkozott a felvásárlásról.

A Twitter részvényei kevesebb mint 1 százalékkal emelkedtek a mai bejelentés hírére. Ez azt jelenti, hogy a többség szerint még mindig nem vehető komolyan Musk ajánlata, és a Twitter igazgatótanácsa el fogja utasítani az üzletet. Ezért lehet az, hogy a piac nem reagált érdemben a bejelentésre.

Mi is írtunk róla, hogy Musk múlt héten, április 14-én bejelentette: részvényenként 54 dollár 20 centért, vagyis 43 milliárd dollárért megvenné a Twittert. Akkor még nem lehetett eldönteni, hogy a milliárdos mennyire gondolja komolyan az ajánlatot. Szerinte a Twitternek amellett, hogy magáncéggé kellene alakulnia, csökkentenie kellene a moderációt, nyílt forráskódú algoritmust kéne használnia, és lehetővé kellene tennie a tweetek módosítását. A Twitter igazgatótanácsa akkor sem fogadta kitörő lelkesedéssel az üzletember ajánlatát, úgy fogalmaztak: „kéretlen, nem kötelező erejű ajánlatról van szó”.

Musk már így is a Twitter egyik tulajdonosa, 9,1 százalékos részesedését még április 4-én szerezte meg. A világ leggazdagabb emberének becslések szerint 219 milliárd dolláros vagyona van, de ebbe még nincs benne az áprilisban megszerzett Twitter részesedése.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!