Egy ukrán férfi a tőle ellopott AirPodot követve nézte végig az orosz haderők mozgását

2022. április 19. – 01:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy ukrán férfi nyomon tudta követni az orosz csapatok mozgását az otthonából ellopott Apple AirPodokon keresztül, írja a Guardian a Times cikke alapján.

Vitalij Szemenyec fülhallgatóját Kijev melletti otthonából lopták el az orosz katonák. Az Apple nyomkövetőjén keresztül, a „Find my” funkciót használva azt is láthatta, ahogy a katonák – és velük együtt az AirPodok – az ország keleti részére csoportosulnak át.

Az AirPodokat a Kijevtől 27 mérföldre lévő Hosztomelből emelték el még az invázió elején, amikor az orosz erők körbezárták és megpróbálták elfoglalni a fővárost. Amikor áprilisban sietősen visszavonultak Kijevből, Szemenyec követni tudta, amint a fülesek átlépték a belarusz határt, majd a határtól 40 kilométerre fekvő Homel város közelében kötöttek ki. Nem volt itt sem sokáig nyugtuk, múlt héten az AirPodok 500 kilométer utazás után elérték Belgorodot, azt az orosz várost, ahol Putyin elnök a Donbasz elleni támadásra csoportosította át csapatait.

Szemenyec az Instagram-oldalára rakta ki a képeket az AirPods útjáról, bár abban nem reménykedett, hogy valaha is viszontlátja őket. Azt írta:

„A technológiának hála most már tudom, hogy hol vannak az AirPodjaim. Orosz orkok rabolták el a hosztomeli otthonomból”.

Az orosz csapatok fosztogatásáról számos jelentés látott napvilágot, amint a katonák értékes tárgyakat szednek össze ukrán otthonokat fosztogatva. Ezt a szakértők az orosz csapatok szervezetlenségének és fegyelmezetlenségének jeleként értékelték.

Április elején látott napvilágot egy ipari kamera felvétele, amin az látszott, ahogy orosz katonák egy belarusz postahivatalban mosógépeket, laptopokat és elektromos rollereket csomagolnak be, hogy postán feladva elküldjék családjaiknak Moszkvába, Omszkba, Uljanovszkba és Novoszibirszkbe. A hírek szerint a háromórányi felvételen látható 16 orosz katona összesen mintegy két tonna árut adott fel.

Az ukrán biztonsági szolgálatok által közzétett egyik lehallgatott telefonbeszélgetésben az egyik orosz katona egy komplett bevásárlólistát kapott egy rokonától, aki laptopot, edzőcipőt és ruhákat szeretett volna magának. Egy másik esetben pedig arról számoltak be, hogy Irpinyben meghalt egy katona, aki a golyóálló kevlár mellénye helyére egy Macbookot rejtett.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!