Alekszej Navalnij szerint azért ölhettek meg egy bucsai férfit, mert Navalnijnak hívták

2022. április 19. – 20:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij arról írt a Twitter-oldalán, hogy egy bucsai férfit azért ölhettek meg az orosz katonák, mert őt is Navalnijnak hívták. Navalnij bejegyzése szerint a Bucsában megölt férfi holtteste mellett ott hevert az útlevele, amelyből kiderült, hogy Ilja Ivanovics Navalnijnak hívták. „Minden arra utal, hogy a vezetékneve miatt ölték meg. Ezért dobták el az útlevelét a közelben. Egy teljesen ártatlan embert öltek meg Putyin hóhérai (hogyan nevezhetném őket? biztosan nem ”orosz katonáknak„), mert ő a névrokonom volt. Nyilvánvalóan azt hiték, hogy a rokonom” – írta Navalnij, hozzátéve, hogy a férfi ugyanabból az ukrán faluból (Zaliszja, nem messze a csernobili atomerőműtől) származott, mint az apja. „Tehát lehet, hogy a rokonom, de általában sok Navalnij él abban a faluban” – tette hozzá.

Navalnij feltételezését, hogy Ilja Ivanovics Navalnijt a neve miatt ölték meg, független források nem erősítették meg.

Navalnij a Twitter-bejegyzéseiben azt is felidézte, hogy gyerekként rácsodálkozott, milyen sok Navalnij nevet látott a Nagy Honvédő Háborúban elesettek helyi emlékművén. „Megszoktam, hogy a vezetéknevem ritka, de ott több Navalnij is volt egy sorban. Nos, most újabb emlékművet fognak emelni Ukrajnában a háborúban elesetteknek, és rajta lesz többek között az 1961-ben született Ilja Ivanovics Navalnij neve is” – írta.

Navalnij a Twitter-folyam végén arról írt, hogy ezt a háborút egy „mániákus robbantotta ki, aki megszállottja volt a geopolitikáról, a történelemről és a világ szerkezetéről szóló ostobaságoknak”. „Ez az őrült nem fogja leállítani magát. Mint egy drogfüggő, rászokott a halálra, a háborúra és a hazugságokra – szüksége van rájuk, hogy fenntartsa hatalmát” – írta Vlagyimir Putyinról.

Úgy véli, most mindenkinek kötelessége, hogy akár csak a legkisebb mértékben is, de hozzájáruljon ahhoz, hogy megállítsák ezt a háborút, és eltávolítsák Putyint a hatalomból. „Tiltakozzanak, ahol és ahogyan csak tudnak. Agitáljatok, ahogy csak tudtok. A tétlenség most a lehető legrosszabb dolog, aminek a következménye a halál” – írta Navalnij.

(Politico)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!