A német kancellár szerint Putyint terheli a felelősség az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért

2022. április 19. – 22:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnököt terheli a felelősség az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár kedden berlini sajtótájékoztatóján, amelyet az amerikai elnökkel és más európai politikusokkal együtt tartott videókonferencia után rendeztek. „Az orosz invázió a nemzetközi jog kirívó megsértése”, a több ezer civil halála Ukrajnában „háborús bűncselekmény, amelyért az orosz elnök viseli a felelősséget” – mondta Scholz.

A kancellár azt mondta, fontos feladat, hogy a háború ne terjedjen át más országokra, hozzátette, a NATO nem fog közvetlenük beavatkozni a háborúba. Scholz kijelentette, hogy a Bundeswehrnek (a német haderőnek) nincs tartalékban olyan fegyvere, amelyet átadhatna Ukrajnának, ugyanakkor egyeztetnek Kijevvel arról, hogy az ukrán hadseregnek milyen fegyverekre lenne szüksége. Scholz azt mondta, megkérte a német fegyveripart, hogy mondják meg, mit tudnak gyorsan szállítani Ukrajnának. A kancellár tankelhárító fegyvereket, légvédelmi felszereléseket, lőszereket említett mint lehetséges fegyver-szállítmányokat, amelyeket a német kormány finanszírozna.

(BBC, MTI)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!